Udomljavanje ili kupovina psa velika je životna odluka u koju bi trebala biti uključena cijela porodica. Porodice koje imaju malu djecu moraju voditi računa o tome da nabave psa koji je strpljiv i nije sklon agresivnom ponašanju ili promjenama raspoloženja.

Isto tako, važno je razmisliti i o veličini psa.

Portal Barking Heads izdvojio je pasmine pasa koje su odličan izbor za porodice s malom djecom, prenosi Index.hr. Evo koji su se psi našli na njihovom popisu:

Labrador retriver

Iako je riječ o većim psima, labradori su poznati po svom nježnom i strpljivom temperamentu. Jako su inteligentni i obožavaju se igrati. Oni su idealan izbor za porodice koje su jako aktivne jer je riječ o psima koji imaju visok nivo energije i potrebu za mentalnom stimulacijom.

Bigl

Bigli su jedna od najpopularnijih porodičnih pasmina. Obožavaju ljude i druge kućne ljubimce te se mogu prilagoditi različitim životnim uslovima. Važno je voditi brigu o tome da dobiju dovoljno aktivnosti jer je riječ o lovačkim psima s visokim nivoom energije.

Engleski koker španijel

Kao i bigli, engleski koker španijeli su prijateljski nastrojeni prema ljudima i drugim ljubimcima. Nisu agresivni ni prema strancima, a njihovu naklonost lako je pridobiti uz poslastice. Koker španijeli dnevno zahtijevaju jedan do dva sata aktivnosti i igre za mentalnu stimulaciju kako bi bili srećni.

Kovrčavi bišon

Kovrčavi bišoni su veseli i druželjubivi. Mogu se prilagoditi životu u stanu i kući te će se brzo sprijateljiti sa svakim članom porodice, od male djece do drugih kućnih ljubimaca. Jako su nježni i privrženi svojim obiteljima. Ipak, potencijalni vlasnici moraju biti spremni na odlaske frizeru za pse jer njihovo kovrčavo krzno zahtijeva posebnu brigu.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Kavalirski španijeli kralja Čarlsa mirni su i druželjubivi psi koji ne laju puno i slažu se sa svima. Jako su strpljivi i teško ih je naljutiti, zbog čega se odlično slažu s djecom. Osim toga, inteligentni su i brzo uče nove trikove i naredbe.

Bostonski terijer

Bostonski terijeri su mali psi poznati po svom veselom i prijateljski nastrojenom karakteru. Zbog svog temperamenta, idealni su i za početnike i za porodice sa malom djecom. Iako su manji psi, puni su energije i mogu postati destruktivni ako im vlasnici ne pružaju dovoljno aktivnosti. Isto tako, zbog kratke njuške mogu imati problema s disanjem i s očima.

Foto: Stephen Andrews/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakSaradnja BMW-a i Tate: Indijci pomažu Bavarcima oko auto softvera
Naredni članakZašto je dobro jesti tikvice