Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je Senat Republike Srpske mjesto koje okuplja senatore za koje se procijeni da će svojim stavovima ili djelovanjem moći doprinijeti opštim politikama i opredjeljenjima Srpske, navodeći da ne vidi nikakav problem u vezi sa imenovanjem Aleksandra Vulina za senatora Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da Senat okuplja ljude koji će raditi na očuvanju institucija Republike Srpske i davati svaki drugi posticaj razvoju, stabilnosti i miru.

– Prema tome ne znam zašto bi bilo sporno ime gospodina Vulina? Zašto je to pitanje? Da li ima neki problem u vezi sa Vulinom? Nemam nikakav problem i mislim da je on našao svoje mjesto tamo u skladu sa onim kako ga je neko odlučio imenovati, a to je predsjednik – navela je Cvijanovićeva u Banjaluci.

Cvijanovićeva je navela da više od godinu dana nije predsjednik Republike Srpske, rekavši da joj je to bila najdraža pozicija koju je obavljala i na koju je bila najponosnija.

– Sada sam u tročlanom Predsjedništvu BiH. Nisam zadužena i nadležna za imenovanje senatora, zna se kome to pripada. Naravno da onaj ko ima pravo da to vrši on to i radi u skladu sa svojim zakonskim i svakim drugim ovlaštenjima. Prema tome, ja ne mogu to da komentarišem – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Senat u određenom periodu, kao što je bilo doba pandemije virusa korone, nije zasjedao zbog zdravstvenih rizika, ali su senatori bili konsultovani kada su u pitanju strateški dokumenti, bilo da je riječi o ekonomskoj politici, o budžetu ili o nekim političkim stavovima.

– Bili su konsultovani čak i o ovim informacijama koje su išle na parlament. Odnosile su se, recimo, na nametara razna, oduzimanja zemljišta, donošenja određenih odluka u vezi sa poljoprivrednim zemljištem i šumama. Sve su to stvari o kojima su senatori bili obaviješteni, samo se nisu okupljali jer nije bilo prilike da se tada okupljamo, nije bilo uslova – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik donio je odluku o imenovanju Vulina za senatora.

Aleksandar Vulin je istaknuti srpski političar, koji je porijeklom sa prostora BiH, a obavljao je najodgovornije funkcije u vlasti Srbije.

Senat Republike Srpske čine istaknuti pojedinci iz javnog, naučnog i kulturnog života koji se imenuju na period od sedam godina.

Foto: rtrs.tv

Izvor. SRNA

Prethodni članakUIO: Ostvaren rekordan prihod od 10,6 milijardi KM
Naredni članakVRIJEME: Sutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima