​Ne jenjava diskusija o tome koliko će brzo elektrifikacija automoto svijeta ići – svoje mišljenje sada je dao i šef kompanije Bosch, Štefan Hartung.

Hartung je naveo da će SUS motori biti “u pogonu” bar još 30-35 godina, čak iako će možda ranije prestati da se prodaju u Evropi.

Tržište EV raste, ali čak i kada bi se odjednom globalna proizvodnja od 90 miliona putnih vozila prebacila na pravljenje “strujaša”, za to bi bilo potrebno 16 godina da se kompletira, istakao je Hartung za “The Pioneer”.

“U realnosti, ovo vrijeme mora da se duplira, jer ćemo morati da nastavimo da proizvodimo SUS motore u Njemačkoj. Ne možemo prisiliti kupce van Evrope da prestanu da ih koriste”, dodao je on.

Naveo je i neke inovacije koje su potrebne, a još i ne postoje, poput rješenja za poljoprivredna vozila. Kako je istakao, kombajn, na primjer, radi 12 sati dnevno trošeći 250-300 kW.

“Sa baterijom koja mu treba da izgura ovo, vozilo bi samo potonulo u zemlju”, dodao je Hartung.

Za kraj, šef glavnog dobavljača za automobile rekao je da su i sami proizvođači priznali kako će elektrifikacija trajati duže nego što je prvobitno bilo očekivano, prenosi “b92”.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakProgram za djecu u godini pred polazak u školu realizuje se u 122 vaspitno-obrazovne ustanove
Naredni članakApple spremio velike promjene za svoj “jeftini” telefon