U 122 vaspitno-obrazovne ustanove širom Republike Srpske počela je realizacija Programa za djecu u godini pred polazak u školu koji će trajati do 31. maja, a u koji je uključeno 3517 djece koja nisu pohađala predškolske ustanove ili nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

To značajno doprinosi povećanju obuhvata djece u Republici Srpskoj institucionalnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a istim su obuhvaćena sva prijavljena djeca, koja do septembra stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ove godine program će se realizovati u 37 predškolskih ustanova, u 81 osnovnoj školi i u četiri škole za djecu sa smetnjama u razvoju i biće obuhvaćeno dodatno 33 odsto djece koja prije polaska u školu nisu pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Vlada Republike Srpske je obezbijedila oko 530.000 KM za realizaciju ovog programa, a kao i prethodnih godina i ove godine će za realizaciju programa biti angažovani diplomirani vaspitači predškolske djece koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica ЈU Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

U mjestima u kojima nema nezaposlenih vaspitača biće angažovani profesori razredne nastave ili diplomirani pedagozi.

Kroz ovaj program do sada je od 2011. godine do 2024. godine prošlo 49.369 djece, a Vlada Republike Srpske je za realizaciju istog izdvojila sredstva u iznosu od 4.067.624,5 KM.

– Ovaj program je značajan za svu djecu koja prije polaska u školu nisu pohađala predškolske ustanove ili druge oblike predškolskog programa jer će sada dobiti priliku da se kroz tromjesečni program dodatno pripreme za polazak u prvi razred osnovne škole. Djeca će kroz tromjesečni program steći dodatna znanja koja će nadograđivati u školi, osposobiće se za samostalan i kreativan rad, dodatno će razviti osjećaj odgovornosti i međusobne tolerancije i naučiće pravila ponašanja u grupi – navela je resorni ministar Željka Stojičić.

Navodi da trenutno 45 odsto djece, uzrasta od pet godina do polaska u školu, pohađa predškolske ustanove, a kroz ovaj Program dodatno će biti uključeno 33 odsto djece i to u konačnom znači da je 78 odsto djece obuhvaćeno predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Republici Srpskoj u godini prije polaska u školu.

– Mi ćemo i narednih godina nastaviti sa promocijom Programa u godini pred polazka u školi i vjerujemo da će roditelji prepoznati značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da će u većoj mjeri iskoristiti mogućnost i prijavljivati djecu za ovaj Program. Važno je da svi zajedno doprinesemo povećanju svijesti o tome da je svako znanje stečeno prije polaska u osnovnu školu značajno za cjeloživotni razvoj djece i bolji uspjeh učenika u toku formalnog obrazovanja – rekla je  Stojičićeva.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakČubrilović: Konaković politizovao izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo
Naredni članakŠef Boscha: SUS motori ne odlaze nigdje još 35 godina