Ministri spoljnih poslova Italije, Češke, Slovačke, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Austrije pisali su visokom komesaru EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju da u decembru bude donesena odluka o otvaranju pretpristupnih pregovora sa BiH, saopštili su članovi delegacije Savjeta za opšte poslove pri Savjetu EU.

Članovi ove delegacije to su danas u Sarajevu prenijeli članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, te izrazili očekivanje da će ključne institucije EU u decembru donijeti odluku o otvaranju pretpristupnih pregovora.

Pozdravljen je napredak koji je BiH napravila usvajanjem seta reformskih zakona kojima su ispunjeni neki od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te upućen poziv za nastavak procesa reformi s ciljem da se dodatno ubrza evropski put BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom sastanka članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su različite poglede na izazove koji se nalaze pred institucijama BiH u vezi sa ispunjavanjem preostalih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Članovi Zajedničke komisije zahvalili su delegaciji iz EU za snažnu podršku procesu proširenja i evropskih integracija BiH, kao i svih zemalja zapadnog Balkana, uz ocjenu da bi odluka o otvaranju pretpristupnih pregovora za BiH bila od ključnog značaja za političku i ekonomsku stabilnost, te ogroman podsticaj za nastavak reformi na evropskom putu BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakAdministrativna komisija usvojila Pravilnik za dodatne uštede u NS RS
Naredni članakDom naroda: Oboren Prijedlog zakona o PDV-u u prvom čitanju