Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o uzajamnom ukidanju viza.

Ovim memorandumom je predviđeno da državljani BiH budu izuzeti od obaveze pribavljanja vize za ulazak u UAE, gdje mogu boraviti do 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana.

Na isti način su državljani UAE ranije oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji BiH.

Prijedlog memoranduma biće dostavljen Predsjedništvu BiH.

Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 37 miliona evra za dodatno finansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Od ukupnog iznosa, za Brčko distrikt namijenjeno je 25 miliona evra, a za Federaciju BiH 12 miliona evra sa rokom otplate od 30 godina i grejs-periodom od sedam godina.

Projektom u okviru prve faze, koji će biti realizovan u FBiH i Brčko distriktu, nastoji se ojačati prekogranična saradnja u sektoru voda, unaprijediti plovnost i zaštita od poplava u koridorima rijeka Save i Drine, te zaštititi i poboljšati životna sredina.

Prijedlog sporazuma o zajmu biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika iz BiH je predložen ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

Na današnjoj sjednici je u drugom krugu odobrena inicijativa Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat modernizacije sistema centralnog grijanja u opštini Pale.

Cilj projekta je premještanje postojeće gradske i izgradnja toplane na novoj lokaciji radi modernizacije sistema centralnog grijanja na Palama.

EBRD daje zajam BiH u iznosu od sedam miliona evra sa alokacijom na Republiku Srpsku i rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs-perioda.

Savjet ministara utvrdio je i prijedlog osnova za zaključivanje ugovora o izmjenama i dopunama na Ugovor o zajmu za vodosnabdijevanje Brčkog i prigradskih naselja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić u Rimu o posljedicama NATO bombardovanja i pokretanju postupka protiv Šmita
Naredni članakVRIJEME: Sutra oblačno i toplije, a lokalno slaba kiša