Nivo vodostaja rijeke Save, na području opština Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica, u stalnom je porastu.

Na području opštine Srbac nivo vodostaja rijeke Save jutros je dostigao 985 centimetara, izjavio je za našu Televiziju stručni sardnik za Civilnu zaštitu Srpca, Dalibor Košutić. On je naveo da je to za 45 centimetara viši vodostaj od vanrednih mjera odbrane od poplava.

Trenutno je poplavljeno pet domaćinstava, 13 je zaplavljeno, a u najvećoj opasnosti su domaćinstva na pravcu od Srpca do Kobaša, objasnio je Košutić dodajući da su ekipe Civilne zaštite stalno na terenu.

Gradišci je vodostoj Save tokom noći rastao i sada iznosi 868 centimetara, izjavio je za naš Radio načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić. On je rekao da za sada savski nasip i Gradski kej nisu ugroženi.

Na području Kozarske Dubice situacija je jutros dosta povoljnija. Ekipe su noćas uspjele da saniraju dio probijenog nasipa na rijeci Moštanica na ušću sa Unom. Prema riječima načelnika opštine Radenka Reljića, vodostaji Une, ali i Save za sada stagniraju.

Zbog izlivanja rijeke, u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška.

Prijedoru su i dalje na snazi redovne mjere odbrane od poplava. Pojavila su se četiri klizišta, a u jednom broju naselja postoji problem podzemnih voda. Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

U Novom Gradu nivoi rijeka opadaju, aktivno je 12 klizišta, uglavnom, na putnim pravcima. Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Situacija na poplavljenim područjima u susjednoj Hrvatskoj je alarmantna, a kod Јasenovca, rijeka Sava dostigla je do sada najviši nivo, čak 927 centimetara, čime je srušen rekord star 48 godina.

(rtrs)

Prethodni članakGubitak Rafinerije nafte Brod premašio 610 miliona KM
Naredni članakNarodna skupština o interpelacijama opozicije (RTRS plus od 10.00)