Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je naložio pooštravanje uslova za izvoz voća i povrća u Rusiju nakon što su propali svi pokušaju da sa entitetskim institucijama donese zajedničku odluku.

“Iskoristio sam svoja ovlaštenja i nisam ugrozio ničije nedležnosti.Izgubili smo dragocjeno vrijeme jer su pojedinci,umjesto da rade svoj posao,slali političke poruke”, kaže  Šarović  i dodaje da je naredio pooštravanje uslova za izvoz voća i povrća u Rusiju ali to neće otežati poslovanje ozbiljnim i odgovornim proizvođačima i izvoznicima.

“Svako ko želi da izvozi voće i povrće u Rusiju mora da se identifikuje da li je proizvođač ili samo izvoznik.Ako je izvoznik mora da prijavi proizvođača.Taj proizvođač mora da dokaže koliki su mu zasadi voća i povrća i koliki mu je godišnji prinos. Prilikom svake isporuke mora da dostavi kartice na kojima vodi vlastito knjigovodstvo u kojem se vidi stanje zaliha”, objašnjava Šarović.

Dodaje da ima još drugih mjera koje će omogućiti jasniju i kvalitetniju kontrolu i suziti prostor manipulantima i prevarantima.

Šarović ponavlja da je cilj uvedenih mjera spriječiti prepakivanje uvoznih jabuka i njihov izvoz u Rusiju kao domaćeg proizvoda.

Smatra i da treba ispitati kako se moglo desiti da jabuke uvezene iz Poljske kao treća klasa završe u izvozu za Rusiju pod oznakom prve klase.

“To znači da ima prevara i prilikom uvoza jabuka iz Evropske unije u BiH.Iz Poljske se uvoze jabuke treće kategorije i plaća se automatski manja carina.Treba dobro obratiti pažnju da li su to zaista jabuke treće kategorije”.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini iz Evropske unije u BiH uvezeno je preko 30 hiljada tona jabuka, zbog čega je neophodna ozbiljna istraga o tome gdje su te jabuke završile i ko ih je uvozio.

“To  je nadležnost entitetskih inspekcija, dok su mjere koje sam ja preduzeo oko pooštravanja uslova za izvoz moja nadležnost. Oni koji me love u greškama vjerovatno će gledati da li sam negdje prekoračio svoja ovlaštenja.Tvrdim da nisam.Vodio sam računa o tome ali ću na ovoj aktivnosti istrajati kako bi stotinama, možda i hiljadama porodica omogućio da što prije mogu ponovo izvoziti voće i povrće u Rusiju”.

On kaže da od Rusije zavisi kada će prestati blokada izvoza, ali se nada da su u pitanju dani.

Đarović naglašava da je mjesečni izvoz jabuka u Rusiju, prije obustave ugovora, iznosio od tri do četiri miliona maraka.

(bn)

Prethodni članak“Stranka zavisi od onog ko je vodi”
Naredni članakPreminuo Stiven Hoking