Kako bi Republika Srpska odoljela svim pritiscima i sankcijama neophodno je da radi na razvoju svoje privrede, ali i na ekonomskom povezivanju sa zemljama koje poštuju srpski narod. Ovo je glavni zaključak današnjeg okruglog stola na temu “Sankcije u 21. vijeku s posebnim osvrtom na sankcije prema Republici Srpskoj”, održanog u Banjaluci.

Akademska zajednica naglašava da zapad i njihovi saveznici svjesno žele da upravljaju sa svim resursima, ne samo na Balkanu, nego i u cijelom svijetu. Sve to, dodaju, rade pod plaštom zvanim demokratija i tzv. poštovanje ljudskih prava.

– Kristijan Šmit je dao još pogubniju izjavu od te rezulucije, gdje je rekao da će sankcije biti isključivo ekonomske prirode. Sankcijama ne vidim niakav smisao i one nisu prihvatljive u 21. vijeku – rekao je univerzitetski profesor Ljubinko Mitrović. 

Univerzitetski profesor Miodrag Јanjić, ističe da ima načina da se odupre sankcijama.

– Osnovni način da se odupre sankcijama jeste da se stvori vlastita proizvodnja, na taj način razvijajući vlastitu privredu i da se što manje zavisi od uvoza sirovina – istakao je Јanjić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prethodni članakDodik: Konaković i Bećirović ne govore u ime BiH
Naredni članakDodik: Prljave marketinške igre Filipa Davida potvrđuju da radim dobru stvar