Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković pokušavaju da nametnu ono što je narativ Sarajeva i muslimana u BiH kao stav BiH i ocijenio da takva politika ne vodi dobrome.

– Mislim da ta politika ne vodi dobrome i neće dovesti do toga da imamo kompaktan rad u Savjetu ministara. Ukoliko se tako nastavi, mi ćemo naše pozicije redefinisati o svemu tome – izjavio je Dodik Srni.

Dodik je rekao da se očigledno nastavlja stara praksa bez obzira što su pokušali na nivou BiH formirati nove organe vlasti.

– Vidimo da gospodin Denis Bećirević iz svoje mržnje prema Republici Srpskoj i Srbima, prema Rusiji, pokušava da se lažno predstavi kao onaj koji govori u ime BiH. Naravno da on ne govori u ime BiH, nego muslimana koji su njega izabrali – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bećirović ne može da govori u ime BiH jer to nije predviđeno Ustavom.

– Taj isti koji pokušava sebe da promoviše u nekoga ko poštuje međunarodno pravo, apsolutno krši međunarodno pravo, lažno se predstavlja, lažno iznosi tvrdnje, govori u ime BiH stavove koji nikada nisu usaglašeni na organima BiH i nastavlja da proizvodi probleme u BiH – dodao je Dodik.

On je naglasio da Bećirevića niko nije pitao u vezi dodjelom ordena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

– To je bila naša suverena odluka i mi smo tu odluku donijeli i dodijelili Vladimiru Putinu orden. To je priznanje za naš dugogodišnji rad i nema nikakve veze sa Ukrajinom i onim što se u Ukrajini dešava – dodao je Dodik.

On je naveo da se Bećirović pokušava predstaviti kao neko ko je trebao da bude pitan, kao neko ko treba dati konačnu riječ o tome.

– Mislim da se on malo preigrao oko svega ovoga i da će veoma brzo doći do raskola u samom Predsjedništvu i u odnosima na nivou BiH ukoliko se ovako nastavi – naglasio je Dodik.

On je napomenuo da Ustavom nije predviđeno da ni srpski, ni muslimanski ni hrvatski član Predsjedništva govori u ime BiH, ako to nisu odluke organa BiH, prije svega Predsjedništva.

– Bećirović je dajući izjavu povodom navodne godišnjice sukoba u Ukrajini sve je promašio, lažno se predstavio i lažno tvrdio da je to politika BiH. To, naravno, nije politika BiH nego muslimana i njega koji muslimane predstavlja – naveo je Dodik.

Dodik kaže da je mislio da su u komunikaciji sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem riješeni neki problemi u vezi sa političkim predstavljanjem.

https://twitter.com/MiloradDodik/status/1629441945444425728?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1629441945444425728%7Ctwgr%5E3ba1a59bcf750177c39de257cfe3aacf215b8170%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Flat.rtrs.tv%2Fvijesti%2Fvijest.php%3Fid%3D504358

– Konaković je ministar inostranih poslova u BiH i u tom pogledu treba da predstavlja usaglašenu politiku, a ne politiku koju on misli da treba. Isto kao i Bećirović i on pokušava da nametne ono što je narativ Sarajeva, muslimana u Sarajevu i muslimana u BiH kao stav BiH – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nemoguće je biti toliko naivan ili bezobrazan, ili jedno ili drugo, i govoriti kako se mora pratiti politika EU i da je on /Konaković/ taj koji to sprovodi, apsolutno zanemarujući da je za svaku odluku o pridruživanju politike EU potrebno donijeti stavove organa BiH.

On je dodao da takvi stavovi organa BiH nisu postojali, prije svega Predsjedništva, i da Konaković pravi krivično djelo time što šalje svoju instrukciju ambasadoru BiH u UN bez stava BiH, odnosno bez stava Predsjedništva.

– U tom pogledu, sada naivno ili bezobrazno se ponašajući i govoreći o tome kako eto mi nešto ne razumijemo, a on i neki drugi u Sarajevu to razumiju i daju kao njemu za pravo da on može nešto da učini i prekrši zakon – rekao je Dodik.

Pošto o tome nije razgovarano i Konaković nije ni smatrao za potrebnim da se konsultuje sa njim niti sa Cvijanovićom o tim pitanjima, a oni su vjerovali da će tako nešto da bude, Dodik smatra da je sasvim prostojno da i na ovaj način odgovore i da kažu Konakoviću da ta politika “pravljenja lude” neće pomoći u rješavanju ukupnih odnosa u BiH.

Prema njegovim riječima, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković ni ovaj put u mnogim stavovima nije govorio u ime BiH.

– On je govorio u ime svoje priče i o odnosu svog naroda Bošnjaka, muslimana. Mislim da je, ukoliko se želi održati radna atmosfera novog Savjeta ministara i novog Predsjedništva BiH, apsolutno potrebno ponovo održati konsultacije i vidjeti na koji način ćemo djelovati, inače će se sve raspasti kao kula od karata – naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da otići bilo gdje u posjetu podrazumijeva unaprijed usaglašenu platformu, unaprijed usaglašenu politiku koju treba usaglasiti na nivou BiH, a ne o tome “praviti se lud” i samo promovisati svoje stavove i o svemu tome govoriti.

Konaković je rekao juče da “čudi burna reakcija predstavnika Republike Srpske” na njegovu instrukciju ambasadoru BiH u UN Svenu Alkalaju o načinu glasanja u UN o rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine, iako za to nije bilo konsenzusa u Predsjedništvu BiH, te istakao da njegova instrukcija proizlazi iz “poštovanja obaveza iz kandidatskog statusa BiH da prati spoljnu politiku EU”.

Bećirović je, povodom godišnjice od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, saopštio da osuđuje politiku predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i da se “BiH zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu”.

Foto: B. Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakPopović: Novim tekstom ustava staviti van snage nametnute amandmane
Naredni članak“Sankcije u 21. vijeku s posebnim osvrtom na sankcije prema Srpskoj”: Šmit nema pravo da nameće bilo koje odluke