Ruski bajkeri “Noćni vukovi” dolaze u BiH, iako je njihovom vođi Aleksandru Zaldostanovu zabranjen ulazak u BiH, jer je proglašen opasnošću po nacionalnu sigurnost, kao i Saša Savić, srbijanski državljanin koji slovi za šefa Noćnih vukova na Balkanu. Dani “D” za sigurnosne agencije u BiH su 20, 21. i 22. mart.

Tura će se održati, čak i bez mene, ali je oni ne mogu zaustaviti”, izjavio je za agenciju Interfax Zaldastanov, zvani Hirurg, za kojeg mediji pišu da je jedan od najboljih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U okviru devetodnevne rute “Ruski Balkan”, članovi ove ruske motociklističke grupe preći će maršutu od 2.000 kilometara koja obuhvata: Beograd – Novi Sad – Frušku Goru –  Bijeljinu – Brčko – Banjaluku – Doboj – Valjevo – Čačak – Kruševac – Niš – Belu Palanku – Ćupriju – Jagodinu – Kragujevac – Belu Crkvu – Beograd.

Dio rute obuhvata i BiH, te će prema zvaničnom planu, “Noćni vukovi” 20. marta stići u Bijeljinu, zatim se uputiti u Brčko gdje će prenoćiti. Idućeg dana, 21. marta, planiran je dolazak u Banjaluku, a dan kasnije u Doboj, nakon čega će se vratiti nazad u Srbiju,

Dolazak ruskih bajkera izazvao je brojne polemike i oprečne reakcije u BiH, ali i privukao pažnju evropske i svjetske javnosti.

Mediji su ih okarakterisali kao Putinove prijatelje, ruske ultradesničare, učesnike nacionalističkih marševa, ali i sukoba u Ukrajini zbog čega su se našli na “crnoj listi” američke administracije. Zabranjen im je ulazak u Poljsku, Litvaniju, Gruziju…

BiH je jedna u nizu zemalja koja je zabranila ulazak Zaldostanovu i Saviću, a direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić obrazložio je da je “riječ je o osobama koje su prijetnja po sigurnost”.

Navodno će ostali članovi “Noćnih vukova”, njih oko 20, biti posebno tretirani pri ulasku i tokom boravka u našoj državi.

“Mi ne možemo reći da oni u punom smislu riječi predstavljaju prijetnju po sigurnost BiH, ali neke izjave, neke disidentne tonove i neke njihove nagovještaje možemo dovesti u kontekst, eventualno, pogoršanja određenih tenzija u BiH. Kada dolaze neke grupe kao klasični moto-bajkeri, to nije sporno, ali ako sa sobom nosite određene političke poruke koje u turbulentnom bh. vremenu mogu da izazovu određene tenzije i da proizvedu neke vrste straha, naravno da to nije dobro za BiH”, poručio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić,

Bezbjednosnu prijetnju po BiH prepoznala je i Ambasada SAD-a, koja je ocijenila da ovakve posjete negativno utiču na stabilnost, te da nisu korisne i ne treba ih podržavati.

“Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće bezbjednosne prijetnje”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

S druge strane, Ambasada Rusije u BiH saopštila je da se predstojeća moto-trka “Ruski Balkan” pokušava lažno predstaviti kao prijetnja bezbjednosti, te da je ova manifestacija zamišljena kao hodočašće sa stanicama kod manastira, crkava, te kulturno-istorijskih znamenitosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

Iz ruske Ambasade, između ostalog, naveli su da je riječ o neodgovornim pokušajima da se vještački stvori napetost u BiH i ističu da je cilj motociklističke trke popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mjesta koja su povezana sa ruskom istorijom i rusko-srpskim kulturnim vezama.

U međuvremenu, ogranak ruskog moto kluba “Noćni vukovi“ u Republici Srpskoj najavio je da će podnijeti tužbu protiv ministra bezbijednosti BiH Mektića i ostalih zbog, kako navode, laži i svakodnevnog blaćenja njihovog ugleda.

(Vijesti.ba)

Prethodni članakREGIONALNA LIGA REPUBLIKE SRPSKE GRUPA CENTAR: Trebava srušila lidera
Naredni članakNema uklanjanja naplatnih rampi?!