Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će inicijativa deputata ruske državne Dume i Savjeta Federacije o pozivanju na međunarodno-pravnu i moralnu odgovornost država NATO-a za agresiju protiv Savezne Republike Јugoslavije 1999. godine biti upućena u nadležna tijela Narodne skupštine Srpske kako bi bila usvojena u parlamentu.

– Nakon što se informišemo o kompletnom dokumentu, uputićemo ga u nadležna tijela Narodne skupštine Republike Srpske da prođe tu pripremnu fazu, da bismo ga usvojili u Narodnoj skupštini – rekao je Stevandić Srni iz Moskve gdje predvodi parlamentarnu delegaciju u posjeti Rusiji.

On smatra da će postojati potpuna saglasnost s tom inicijativom, ali da ipak ne želi govoriti unaprijed.

– Sigurno ćemo dokument analizirati i predvidjeti da se usvoji u Narodnoj skupštini – rekao je Stevandić.

Advokat Goran Petronijević izrazio je uvjerenje da će parlamenti Srbije i Republike Srpske podržati inicijativu deputata ruske državne Dume i Savjeta Federacije o pozivanju na međunarodno-pravnu i moralnu odgovornost država NATO-a za agresiju protiv Savezne Republike Јugoslavije 1999. godine.

Ruska Državna duma usvojila je juče na plenarnoj sjednici nacrt obraćanja povodom 25 godina NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije.

– Oba doma Savezne skupštine Rusije obraćaju se UN, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država sa pozivom da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv Јugoslavije, da se suprotstave pokušajima mijenjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine u interesu kolektivnog Zapada i da preduzmu mjere kako bi se članice Alijanse pozvale na međunarodnopravnu odgovornost za agresiju protiv Јugoslavije – navodi se u tekstu obraćanja.

U tekstu se ističe da je činjenica da je napad zemalja Alijanse na Јugoslaviju prošao nekažnjeno stvorila preduslove za nove vojne akcije širom svijeta pod maskom izjava o borbi “za vrijednosti slobode i demokratije”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 20.03.2024. godine
Naredni članakNova Odluka RERS-a stupila na snagu; Pogledajte kako će se obračunavati potrošnja struje