Najveća opasnost predsjedniku Republike Srpske prijeti u Sarajevu, gdje se protiv njega vodi montirani proces zbog nepoštovanja odluka lažnog visokog predstavnika, piše RT Balkan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ugrožen, a prijetnje njegovim ubistvom treba ozbiljno shvatiti, upozoravaju sagovornici RT Balkan, nakon izjave šefa poslaničkog kluba SNSD-a Sanje Vulić da su dobili “određene informacije” iz kruga američke ambasade da se sprema atentat na Dodika.

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, s druge strane, uvjerava da MUP Srpske već duži vremenski period “preduzima niz mjera i radnji na zaštiti predsjednika Dodika, čime garantuje njegovu bezbjednost”.

Na svakodnevnom nivou se, kaže, procjenjuju njegova ugroženost i zaštita, a na osnovu operativnih saznanja i razmjene informacija sa drugim policijskim agencijama analiziraju se sve potencijalne prijetnje.

Da li je, međutim, zaštita MUP-a dovoljan garant bezbjednosti predsjednika Republike Srpske?

Vulićeva je, naime, kao potencijalnu lokaciju mogućeg napada na predsjednika Republike Srpske označila upravo Sud BiH, u kome se protiv Dodika trenutno vodi montirani proces zbog nepoštovanja odluka lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, navodeći da su stabla ispred tog objekta “posječena tačno za snajperski pogled”.

– Imajući u vidu da je Vijeće Suda BiH odbilo da se proces vodi u nadležnom sudu u Banjaluci u Republici Srpskoj, te uz činjenicu da se proces vodi po nepostojećem zakonu, onom koji nije donijela Parlamentarna skupština BiH već samoproglašeni autoritet Šmit, sumnja svih nas je opravdana. Ispred Suda BiH su posječena sva stabla drveća, što dodatno pojačava sumnju. To nisu bila stara i nezdrava stabla – pojašnjava Vulićeva za RT Balkan.

I stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević uveren je da je Dodik u najvećoj životnoj opasnosti upravo kad ide na to suđenje u Sarajevu.

– To je prostor na kome je veoma teško garantovati bezbjednost od snajperskog napada ili od postavljenih eksplozivnih naprava. MUP Srpske tu ne može da djeluje, jer je to područje Federacije – ukazuje sagovornik RT Balkan.

Informacije o tome da neko planira napad na Dodika stižu u trenutku dok, kako Galijašević ukazuje, Sarajevo preti Dodiku, dok se stigmatizuju i Republika Srpska i srpski narod.

Vehabijski potencijali su veliki, u BiH se nalaze povratnici sa sirijskog ratišta, a teroristička mreža, prema rečima našeg sagovornika, nikada nije demotirana.

– Sve to treba uzeti u obzir, zajedno sa činjenicom da se stalno poziva na uništenje Srpske, i sa načinom na koji istupaju pojedine američke diplomate i Kristijan Šmit. To su sve okolnosti koje stvaraju atmosferu za izvođenje jednog takvog napada – ukazuje Galijašević.

Djelovanje Šmita ali i poruke američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove DŽemsa O’Brajana koji je prije nekoliko dana izjavio, između ostalog, da BiH nije unija, da je imovina državna, i da je pogrešan stav da SB UN mora da imenuje visokog predstavnika – prema tumačenju Galijaševića, poziv su na likvidaciju Dodika.

– Mislim da su Amerikanci informaciju o pripremi atentata otkrili samo zato što priželjkuju jedan takav rasplet, a ne žele da oni budu optuženi da su učestvovali u organizaciji takvog terorističkog akta – tvrdi naš sagovornik.

Uprkos toj “predostrožnosti”, teško da su Amerikanci potpuno uspjeli da operu ruke od ovakvih optužbi. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, prstom upire upravo u Bajdenovu administraciju.

– Specifična je situacija i vrlo smo oprezni. U Sarajevu se ništa ne dešava sasvim slučajno i naivno. Možemo reći da napade na predsednika i političku represiju vrši američka administracija. I to je dodatno pojačano dolaskom pomoćnika državnog sekretara SAD DŽejmsa O’Brajana – naveo je Košarac.

Dodika, međutim, kako ocjenjuje Galijašević, ugrožava i postojanje “paralelnog bezbjednosno-obavještajnog sistema koji SDA drži još od početka rata”.

– Zajednička Obavještajno-bezbjednosna agencija ustvari je samo nastavak AID-a, odnosno Agencije za istrage i dokumentaciju, tajne službe Alije Izetbegovića, i njihovi kadrovi su bukvalno preplavili ovu službu. A sistem AID-a ne možemo potcijeniti, s obzirom na to da je bio sposoban i da 11. septembra 2011. godine učestvuje u organizaciji napada na SAD. Ti kadrovi su kontraobavještajna zaštita svih organizovanih vehabijskih struktura koje žele smrt Dodiku, i koji imaju potencijal da ugroze njegovu bezbjednost – zaključuje Galijašević.

Republika Srpska bi zato morala da vrati svoju obavještajnu službu, da prikuplja podatke i da kroz njihovu analizu garantuje sigurnost i zaštitu Dodiku, kaže Galijašević, ističući da je trenutni mehanizam “krnji” u oblasti obezbjeđivanja bezbjednosti.

– Udar na Dodika je rušenje države, direktno izazivanje rata. Mislim da sve ovo što je O’ Brajen uradio i što Šmit radi zapravo sprečavanje Bošnjaka i Srba da se dogovore. A, suđenje u kome su sva sudijska i tužilačka struktura, pa i predsednik Suda Bošnjaci, je kreiranje sukoba Srba i Bošnjaka. Tu treba tražiti razlog zašto su Amerikanci dostavili informaciju da je Dodiku ugrožen život. Od koga – od terorista naravno. Ne prete Dodiku Hrvati, nego Bošnjaci – uvjeren je DŽevad Galijašević.

Sve češći napadi na Srbe povratnike u FBiH, kao i prijetnje putem društvenih mreža zvaničnicima i pojedincima Srpske ukazuju da je stanje u BiH za Srbe alarmantno, ističe šef poslaničke grupe SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić, a sa njom je saglasan i premijer Radovan Višković koji takođe navodi da ga ne bi čudilo da u takvoj atmosferi neko potegne i oružje.

– Pravosuđe u BiH i zapadne sile žele imovinu Srpske zbog bogatih ruda na području Lopara, Doboja, Mrkonjića, Јezera i pokazuju zašto se radi na raspakivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma – otimanju imovine. A, u slučaju suprotstavljanja, koje je najglasnije kod predsednika republike Srpske Milorada Dodika, spremni su i na prolivanje krvi. Za prirodno bogatstvo BiH, zapadnim silama i njihovim saveznicima u pravosuđu BiH ništa nije sveto – zaključuje Vulić.

Američka ambasada u BiH odbacila je tvrdnje Sanje Vulić kao “apsurdne”.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakBojić: Instruisani proces protiv Dodika
Naredni članakNovi Bugatti stiže sredinom godine