Starost i povrede su stvari izvan naše kontrole koje mogu igrati ulogu u zdravlju zglobova. Međutim, ono na što mi možemo da utičemo je – ishrana.

“Ishrana može da igra značajnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Mnogi moji pacijenti primjetili su značajno poboljšanje upale nakon što su promijenili neke navike i počeli da se zdravije hrane”, kaže reumatolog Džejms Topilov.

Kako dr Topilov objašnjava za Parade, višak kilograma dodatno opterećuje zglobove, povećavajući rizik od boli i oštećenja. Smatra da je stoga važno pripaziti na prvi obrok u danu.

Konzumira kombinaciju grčkog jogurta, bobičastog voća, chia sjemenki i nasjeckanih oraha.

Bogat omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vlaknima, ovaj doručak pomaže u smanjenju upale i podržava zdravlje hrskavice, ističe.

Jedno istraživanje iz 2019. na gotovo 1500 pacijenata s reumatoidnim artritisom otkrilo je da su oni koji su uzimali dodatke omega-3 masti prijavili manje bolova i oticanja zglobova.

Druga studija, objavljena 2020., pokazala je da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju ili smanjenju rizika od razvoja artritisa i pomoći u liječenju reumatoidnog artritisa.

Bobičasto voće izvrstan je izvor vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju upale, a to može usporiti napredovanje reumatoidnog artritisa. Osim toga, grčki jogurt obiluje kalcijumom koji pomaže u jačanju kostiju i hrskavice, ključnih za zdrave zglobove.

Dr Topilov preporučuje i protivupalni smuti. U njega idu špinat, banana, bademovo mlijeko, kurkuma, đumbir i mjerica proteinskog praha. Možete da pojedete i zobenu kašu ili tostirani hljeb od cijelih žitarica s avokadom, dimljenim lososom i čeri paradajzom.

Ako preferirate voće, kombinacija papaje, manga, ananasa, kokosovih pahuljica i meda takođe je odlična za smanjenje boli i ukočenosti zglobova.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPromocija drugog toma Atlasa – vjerodostojan uvid u monstruoznost zločina nad Srbima (VIDEO)
Naredni članakOvaj zdravi napitak idealan je za mršavljenje