Nakon što je u martu prošle godine Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica objavio prvi tom “Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata”, danas će u Banjaluci biti predstavljen i drugi tom koji se odnosi na zločine iz 1993. godine.

U drugom tomu su dokumentovani brojni zločini, poput onog u Kravici i Skelanima, ali i slučaj “Kazani” kod Sarajeva.

Direktor Republičkog centra Viktor Nuždić i asistent na Fakultetu političkih nauka Siniša Simikić rekli su za RTRS da je u toku rad na trećem tomu, u kojem će biti dokumentovani zločini nad Srbima tokom 1994. godine.

Nuždić je rekao je da je izrada Atlasa produkt institucionalnog istraživanja za čiju izradu je korišćena naučna metodologija, odonosno svaka tvrdnja je potkrijepljena relevantnim dokazima ili izjavama svjedoka.

On je istakao da u aktuelnoj političkoj situaciji, kada se pokušava nametnuti krivica samo srpskom narodu, i ovaj tom Atlasa zločina na nedvosmislen način dokazuje da su se zločini u srednjem Podrinju dešavali i nad Srbima.

Simikić je rekao da ovaj atlas pruža vjerodostojan uvid u monstruoznost zločina nad Srbima u BiH tokom devedesetih godina.

Promociji Atlasa prisustvovaće i predsjednik Narodne skupštone Republike Srpske Nenad Stevandić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBarem jednom sedmično isključite i ponovno uključite telefon, evo zbog čega
Naredni članakReumatolog otkriva šta doručkuje svako jutro za zdrave zglobove