Somnilogija, odnosno pričanje u snu, je upravo to- nesvjesno govorenje dok spavamo. Epizode somnilogije idu od mumlanja, izgovaranja nepovezanih riječi do kompletnih monologa.

Neki ljudi mogu da imaju i razgovor sa ljudima u svojoj okolini, koji su budni. Pričanje u snu može da se dogodi u bilo kojoj fazi, ali najizraženije je naravno tokom REM faze, kada sanjamo. Somnilogija je kratkoročna i nije produkt racionalnog.

Šta izaziva pričanje u snu?

Nacionalna fondacija sna navodi da somnilogiju izaziva nekoliko faktora. Pored stresa, depresije i nedostatka sna, na pričanje dok spavamo utiče konzumacija alkohola ili mmurluk, kao i još nekoliko faktora.

Takođe, somnilogija može biti povezana sa drugim oboljenjima, naročito sa poremećajem sna i noćnim morama. U rijetkim slučajevima kod odraslih, pričanje u snu je povezano sa mentalnim oboljenjima ili noćnim napadima.

Iako pričanje u snu nije opasno po zdravlje, može biti iritantno za osobu koja spava s vama. Zato, ukoliko ovo radite, potrudite se da dovoljno spavate, da se držite rasporeda spavanja i izbjegavajte alkohol i tešku hranu prije odlaska na spavanje, prenose novosti.rs.

Foto: Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDOBOJ: U Stanovima održan Prvi Ivanjdanski turnir u malom fudbalu (FOTO)
Naredni članakMlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke