Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo koje je federalna Vlada utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru je nastavak otimanja imovine Srba na prostoru FBiH, rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović gostujući u Јutarnjem programu.

– Poznato je da su ljudi koji nisu vratili stanove srpske nacionalnosti, a njih je otprilike 300 do 400, i riječ je mahom o licima koja su bila u službi ЈNA – rekao je Radanović.

Napomenuo je da je riječ o licima koji imaju ugovore o stanarskom pravu.

– Sramota je i krajnje maliciozno da nekome kome stan vrijedi po metru kvadratnom od 3.000 do 3.500 KM, u nekim slučajevima i do 4.000 KM, kažete da će mu biti isplaćeno po 1.000 KM minus amortizacija od jedan odsto godišnje – napomenuo je Radanović.

On je pojasnio da je, u suštini, Vlada FBiH utvrdila da ima problem sa tužbama koje im stižu na naplatu i zbog toga pokušavaju da se na jedan nekorektan način riješe problema stanova koji nisu vraćeni u posjed, odnosno, vlasništvo prijeratnim vlasnicima.

Vlada FBiH je u utorak, 9. januara, u Mostaru utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, te ih uputila u dalju parlamentarnu proceduru.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, između ostalog, reguliše se pitanje raspolaganja stanovima ukoliko davalac stana na korištenje nije podnio zahtjev za vraćanje stana na raspolaganje u propisanom roku na način da se u tom slučaju stan stavlja na raspolaganje opštini na čijem se području nalazi.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo predviđa se i da nosilac prava iz kupoprodajnog ugovora koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH, a nije stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tom pravu, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakPUTEVI: Usporen saobraćaj zbog snijega
Naredni članakU Republici Srpskoj rođene 22 bebe; U Doboju na svijet došlo četvoro mališana