Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija otežano i usporeno u višim planinskim predjelima i preko prevoja zbog ugaženog snijega i poledice na kolovozima.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju putne pravce Mrkonjić Grad – Miliništa, Tisovac – Kneževo – Ugar, Šipovo – Novo Selo, Kola – Stričići – Čađavica, Trnovo – Foča preko prevoja Rogoj i Vlasenica – Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, gdje je za teretna vozila obavezno korištenje lanaca.

Ugaženog snijega ima i na putevima Priluka – Glamoč – Mliništa, Bugojno – Kupres – Šuica, Turbe – Karanovac, kao i na prevojima Makljen na putu Prozor – Gornji Vakuf – Uskoplje, Rostovo na putu Bugojno – Novi Travnik, Komar na putu Donji Vakuf – Travnik i Oštrelj na putu Bosanski Petrovac – Drvar, gdje je, takođe, za teretna vozila obavezno korištenje lanaca.

Zbog zimskih uslova vožnje, preko Romanije i na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

U nižim predjelima, kolovozi su pretežno mokri i klizavi, a iz AMS skreću pažnju i na povećanu opasnost od odrona na dionicama u usjecima, te vozačima savjetuju opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na magistralnom putu Rača – Bijeljina u rejonu Balatuna, zbog radova, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. Na istom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu.

Zbog radova bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” u mjestu Kostajnica kod Doboja privremeno se obustavlja saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj – Modriča.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Izmijenjen je režim saobraćaja zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice, i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola.

Novi režim saobraćaja je i na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Na regionalnom putu Mrakovica – Gornji Podgradci, na dionici Vodice – Gornji Podgradci, zbog odrona saobraćaj je potpuno obustavljen.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka zbog aktiviranih klizišta.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Na regionalnom putu Priboj – granica Republike Srpske/FBiH /Šibošnica/, dionica Mačkovac – Piperi zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila zbog oštećenja mosta u Mačkovcu.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila teža od 12 tona na regionalnom putu entitetska granica Podkozara – Čajniče – granica Republike Srpske/Crne Gore /Metaljka/.

Na području FBiH zbog radova na putu Ključ – Sanski Most saobraćaj je preusmjeren na obilaznice u neposrednoj blizini.

U toku su radovi i na magistralnim putevima Grude – Vitina i Čevljanovići – Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema zadržavanja.

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

Izvor: SRNA

Prethodni članakDanas Јovanjdan
Naredni članakRadanović: Izmjena zakona o stanovima u FBiH nastavak otimanja imovine Srba (VIDEO)