Ministarstvo porodice, omladine i sporta kontinuirano realizuje sve aktivnosti u vezi sa zaštitom od nasilja u porodici i zakonskim regulisanjem ove oblasti, te je u skladu s tim započelo i aktivnosti na izradi novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, s primarnim ciljem da se stepen zaštite žrtve podigne na viši nivo, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Iz Ministarstva naglašavaju da kada je riječ o ovoj oblasti, Republika Srpska ima izuzetno dobre zakone, među najboljima u regionu, po ocjeni stručnjaka.

– U skladu s tim prate se sva dešavanja u ovoj oblasti i pravovremeno se reaguje, te je Vlada Srpske na sjednici održanoj 17. avgusta 2023. godine donijela odluku da se pristupi izradi Zakona o sprečavanju femicida. U skladu sa Odlukom Vlade, ministarka porodice, omladine i sporta formirala je Radnu grupu za izradu Zakona o sprečavanju femicida, koja je već održala jedan sastanak 24. avgusta 2023. godine – ističu iz Ministarstva.

Iz Ministarstva napominju da je to “još jedan dokaz da institucije Srpske pravovremeno reaguju na pojave u društvu i čine sve kako bi zakonskim propisima nasilnicima spremnim da oduzmu nečiji život poručili da Republika Srpska ima nultu toleranciju prema nasilju i da će tako biti i ubuduće”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOrganizacija starješina VRS pozvala na protest u Sarajevu: Prestati sa političkim optužnicama
Naredni članakPatrijarh Porfirije: U ovozemaljskom životu ništa ne biva bez volje Božije