Poreska uprava Republike Srpske i Republička uprava za inspekcijske poslove – Inspektorat Republike Srpske će i u narednom periodu nastaviti intenzivnu saradnju i zajedničke kontrole poreskih obveznika, sa ciljem suzbijanja sive ekonomije u Srpskoj.

Istaknuto je to na sastanku koji su danas u prostorijama Poreske uprave u Banjaluci održali Goran Maričić, direktor Poreske uprave Srpske i Milovan Krčo, direktor Inspektorata Srpske, sa svojim saradnicima, te je dosadašnja saradnja ove dvije institucije ocijenjena kao dobra.

– Јedna od ključnih tema ovog sastanka bilo je vršenje zajedničkih kontrola, koje su inspektori ove dvije institucije već provodili u godinama iza nas, prije svega kroz realizaciju zajedničkih akcija. S tim u vezi, na današnjem sastanku je istaknuto da će akcenat u tim zajedničkim kontrolama i dalje biti na otkrivanju i sankcionisanju neregistrovane djelatnosti, ali i poreskih obveznika koji nisu prijavili svoje radnike, te na kontrolu izdavanja fiskalnih računa za prometovanu robu na teritoriji cjele Republike Srpske – saopšteno je iz PURS-a.

Kako dodaju, pored toga, sa sastanka je poručeno da je potrebno dati više prostora preventivnom djelovanju inspekcija, jer kako su rekli, cilj inspekcijskih kontrola Poreske uprave i Inspektorata Srpske nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire, suzbijanje nelojalne konkurencije, te povećanje stepena dobrovoljnog izvršavanja obaveza.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakČubrilović i Nesl o finansijskoj podršci infrastrukturnim projektima u Srpskoj
Naredni članakVRIJEME: Sutra oblačno sa kišom, na planinama moguć snijeg