High Tech

Prva vožnja: Renault Clio 5 – superstar (FOTO)

Ono što su superstarovi među poznatim ličnostima, to je Renault Clio među automobilima. Vole ga svi – žene i muškarci, stariji i mlađi, siromašniji i bogati. Svaka grupa će lako pronaći svoju omiljenu verziju Clia pete generacije.

Nema mnogo modela na svijetu koji mogu da se pohvale cifrom od 15 miliona prodatih primjeraka. Među njima je i Renault Clio, koji je na tržištu skoro punih 30 godina. Veliku popularnost je stekao i kod nas, i to iz mnogo razloga.

Nova, peta generacija, u svakom pogledu je još bolji auto, pa ne sumnjamo da ćemo ga na našim putevima i ulicama viđati u još većem broju.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4050/1798/1440 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2583 mm

Koliko je Clio 5 drugačiji od prethodnika, imali smo prilike da vidimo još na sajmu automobila u Beogradu. Bio je zvijezda ne samo Renault štanda, već i auto-salona generalno.

Ipak, jedno je kada auto gledate a drugo kada ga vozite. Zato smo se uputili u Portugaliju, gdje smo dobili prvu priliku da isprobamo nove motore ali i bezbjednosne sisteme, među kojima je i autonomna vožnja drugog nivoa.

Po dolasku na Lisabonski aerodrom dočekala nas je flota automobila u različitim verzijama.

Kao i do sada, u ponudi će biti trocilindarski atmosferac zapremine 999 kubika sa 72 konjske snage.

Na mjesto turbobenzinca od 90 „konja“ sa 899 kubika dolazi pomenuti motor od 999, ali sa turbom, tako da sada ima 100 KS i 20 njutn-metara više, odnosno ukupno 160 Nm.

Za sada najsnažniju varijantu predstavlja 1.3 turbobenzinac, sa kojim smo imali prilike da se upoznamo u drugim modelima Renaulta.

U Cliu razvija 130 „konja“ i isporučuje se isključivo uz automatizovani sedmostepeni EDC menjač sa dvije lamele. Vjerujemo da će se uskoro pojaviti još sportskija verzija od 160 KS, što je inače najveća snaga 1.3 motora.

Dizelaši nekako odlaze u drugi plan, s obzirom da su namijenjeni onima koji prelaze velike kilometraže.

Nisu planirani za ovu novinarsku test vožnju ali smo iz prve ruke od strane inženjera dobili informacije da su dodatno unaprijeđeni, ne samo u pogledu efikasnosti koja je na zaista vrhunskom nivou, već i kada je riječ o tretmanu izduvnih gasova.

Prije svega, vodilo se računa smanjenju emisije izuzetno otrovnih azotnih oksida.

Prtljažnik: 391 l

Odmah primjećujemo veliku novinu u gami – Clio sa oznakom „R.S. lajn“, koji stiže kao zamjena za dosadašnji „GT lajn“. Pogađate, ima mnoge sportske detalje i najjači motor.

Obilazimo auto; djeluje veće od prethodnika iako je, zapravo, kraći za 12 milimetara. Otvaramo prtljažnik da stavimo kofere. Taster bravice nije na dnu vrata gepeka, već iznad tablice, na vrhu branika.

Renault kaže da je zapremina gepeka povećana na 391 litar. Dva kabinska kofera staju bez problema.

Naravno, sjedamo za volan „R.S. lajna“. Sportska sjedišta su nešto tvrđa od standardnih i pružaju dosta bolju bočnu podršku.

Ne možemo da odolimo a da ne prokomentarišemo najveće novine u unutrašnjosti Clia. Površine meke na dodir su zaista svuda. Proizvođač kaže da su najveće u klasi. Uopšte ne sumnjamo u to, auto već na prvi pogled djeluje premijum.

Meka je ne samo komandna tabla, već i kompletan tapacirung u vratima, pa čak i površine oko ručice mjenjača.

Enterijer po kvalitetu materijala i završne obrade ni najmanje ne zaostaje za Meganom.

Glavna atrakcija je vertikalni multimedijalni displej. Sa dijagonalom od 9,3 inča je postao najveći ekran koji se ugrađuj u jedan Renault.

Instrumenti su takođe postali digitalni. Pripremljene su čak dvije varijante. Veća od 10 inča ima i prikaz mape navigacije. Biće dosupna uskoro, a do tada prvi kupci mogu da uživaju u displeju instrumenata od sedam inča, kakvim su opremljeni test automobili.

Kao i kod ostalih Renaulta, „multi-sens“ sistem je prisutan i ovde. Njegov zadatak je da promijeni karakter automobila, tako da smo mogli da biramo između ekonomičnog, standardnog i sportskog režima.

Svaki od njih mijenja dizajn displeja. Obrtomjer je jedino dostupan u sport modu, tako da, ako želite standardan odziv na gas i uobičajen režim rada mjenjača, možete da konfigurišete individualni režim, po vašim afinitetima.

Inače, sportska sjedišta su nešto glomaznija od standardnih, pa zauzimaju više mjesta putnicima na zadnjim sjedištima.

Tako pozadi komforno mogu da sjede osobe prosječne visine, sa desetak centimetara prostora između glave i krova. Generalno, iako je kraći, novi Clio ima nešto više mjesta u kabini od prethodnog.

Umjesto klasične ručne kočnice, tu je sada elektronska, pa ima više mjesta za sitnice. Bežični punjač za mobilni se podrazumijeva. Novi je i volan, kao i komande ozvučenja koje su postavljene uz njega. Izmjenjen je samo njihov dizajn, iako im je pozicija na istom mjestu kao i do sada.

Isti je i raspored dugmića, pa ćete se lako snaći i bez gledanja. Dosta elemenata je, bar vizuelno, preuzeto sa novog Dustera i Kadjara – komande klima-uređaja, kao i tasteri iznad njega, dok su dugmići na volanu slični. Sve to smatramo velikim plusem, jer je ergonomija novih komandi zaista sjajna, a ništa manje nije atraktivan dizajn sa aluminijumskom završnom obradom.

Krećemo u prvu vožnju. Auto je daleko ozbiljniji nego do sada. Osjeća se kako je ogibljenje zategnuto, kako se manje naginje, a opet, nije neudobno. Volan je oštriji, direktniji. Bolje prenosi informacije sa podloge. Stručnjaci Renaulta kažu nam da „R.S. lajn“ ima isto ogibljenje kao i standardne verzije.

Upravljački mehanizam je generalno direktniji kod svih varijanti.

Clio se u vožnji ponaša kao da pripada višoj klasi, posebno u krivinama gde osjećate da su limiti daleko pomjereni. Očigledno je da je potpuno nova „CMF-B“ mehanička platforma konstruisana da bude dosta sportskija, uz zadržavanje svih neophodnih elemenata komfora u svakodnevnoj vožnji.

Sedmostepeni EDC je tradicionalno sjajan. U standardnom režimu rano mijenja brzine, brzo reaguje na svaku komandu i želju vozača.

Komande na volanu donose novost – klik na njih ne mijenja odmah u manuelni režim, već samo privremeno drži brzinu koju ste tražili, posle čega automatika nastavlja svoje.

Motor od 130 „konja“ omogućava nagla ubrzanja i međuubrzanja. Ne treba očekivati čuda od njega, posebno ne pri većim brzinama.

Sa druge strane, dovoljno je snažan da pruži dobru zabavu i lijepa iznenađenja u pogledu ubrzanja.

Po dolasku na odredište u Evoru, dodatno se upoznajemo sa automobilom. Svaki Clio je opremljen LED farovima. Izložen je i „Paris Initiale“, koji nas podsjeća na „Baccara“ verzije prve generacije.

Bogato proštepana kožna sjedišta i posebno mekan obruč upravljača samo su neki od elemenata luksuza, sa kojima nas je francuski proizvođač u Cliu razmazio još davne 1991. godine, a prije toga u modelu Renault 5…

Novi dan novinarske prezentacije Clia pete generacije u Evori donosi nove izazove. Za povratak u Lisabon odabrali smo novi motor – 1.0 sa 100 konjskih snaga.

Interesantno je da Renault ima i 1.3 turbo iste snage, ali je za Clio određen manji, u cilju niže potrošnje i emisije izduvnih gasova.

U vožnji lokalnim putevima zabilježili smo prosjek od oko 4,1 l/100 km, što je zaista sjajan rezultat, s obzirom da smo dobar dio rute vozili brzinom od 100 km/h.

Vibracije su minimalne, ne samo u vožnji već i na leru. Ubrzanja su neočekivano snažna, tako da vas novi „TCe 100“ sa 160 Nm po tom pitanju apsolutno neće razočarati ukoliko veći dio vožnje provodite u gradu ili na magistrali.

Novi Clio ćemo već na jesen moći da isprobamo i na domaćim putevima. Najavljeno je da cijena neće biti značajno povećana u odnosu na prethodnika.

Očekivana elektrifikacija

Možda najveću novinu predstavlja hibridna verzija, koji će se pojaviti sljedeće godine.

Atmosferski benzinac zapremine 1.6 litara je posebno prilagođen radu sa elektro-motorom.

Čak do 80 posto gradske vožnje Clio hibrid će se voziti samo na struju, što će omogućiti i do 40 posto uštede u gorivu.

Decenije kontinuiteta

Renault je prisutne novinare obradovao zanimljivom postavkom na kojoj su bili izloženi po jedan primjerak svake od prethodnih generacija Clia.

Očekivano, najveću pažnju je privukao primjerak iz 1990. godine. Ima 169.000 kilometara na satu i bukvalno izgleda kao nov.

Sjajan način da se prisjetimo koliko je Clio bio napredan i sofisticiran za vrijeme kada se pojavio, kao i da osjetimo kontinuitet napretka iz generacije u generaciju.

Autonomna vožnja

Stručnjaci Renaulta dali su nam priliku da isprobamo mogućnosti sistema autonomne vožnje drugog nivoa. Iako auto u potpunosti samostalno održava sredinu saobraćajne trake, vozač i dalje mora da drži ruke na volanu, kao mjera predostrožnosti.

Auto se sam zaustavlja u koloni i automatski kreće ukoliko se ne stoji duže od tri sekunde. Preko toga, potrebno je da vozač samo pipne papučicu gasa pa da auto nastavi sa praćenjem kolone.

Novina je to da, ukoliko vozite iza vozila koje je sporije od zadate vrednosti na tempomatu, davanje levog migavca za preticanje zapravo ubrzava auto, tako da možete bezbjednije da se prestrojite. Kod većine automobila se prvo prestrojite, radarski tempomat „razmisli“, pa ubrza tek kada se uveri da ste se prestrojili. Ovde toga nema, već se Clio ponaša najpribližnije moguće načinu razmišljanja vozača.

Renault Clio 5

Foto: Auto Magazin

Izvor: B92Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close