Intenzivni napadi na Republiku Srpsku zbog proslave 9. januara posljedica su opšte nervoze u Sarajevu jer dosadašnji patroni više nisu toliko jaki, a situacija u BiH nije završena budući da Republika Srpska nije ukinuta, izjavio je politikolog Dušan Proroković.

Proroković je naveo da u BiH sa aspekta bošnjačke geopolitike “stvar nije završena” jer su očekivali da se Dejtonski sporazum revidira, da se dvoentitetska struktura ukine i da Republika Srpska ili ne opstane ili opstane kao nekakva prazna ljuštura koja ničemu neće služiti.

– To se nije odigralo i u uslovima krupnih promena u međunarodnim odnosima, javlja im se psihoza – rekao je Proroković za Srnu.

On je ocijenio da zbog velike neizvjesnost rastu i tenzije, pojasnivši da dojučerašnji patroni više nisu toliko silni i jaki da nameću pravila igre kao što su to činili devedesetih godina, ali i kasije.

– To se negdje osjeća, uspostavljaju se nova pravila igre u međunarodnim odnosima. To će se odraziti i na odnose između balkanskih naroda – naveo je Proroković.

On je ukazao da danas nije moguće reći šta će biti sutra, da li će BiH opstati ili neće, da li će pozicija Republike Srpske jačati i pretvoriti se u neki konfederalni status ili će ostati ovakva kakva je danas.

– To više ne može da učini ni američki predsjednik, ni šef Stejt departmenta, ne može da učini ni EU u cjelini – kaže Proroković.

On je naveo da je ljetos u Sarajevu uočio da je atmosfera gora nego početkom devedesetigh godina, ali ne vjeruje da će se manifestovati i radikalizacijom na terenu jer se društva na Balkanu susreću sa drugim izazovima i rizicima, prije svega, depopulacijom, rapidnim starenjem stanovništva i ekonomskim zaostajanjem za zapadnim zemljama.

Proroković smatra da će se napadi nastaviti zato što psihoza po pravilu dugo traje.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakZP „Elektro Doboj”: Prekid u napajanju zbog planiranih radova
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 16.01.2024. godine