U Sudu BiH održano je ročište u postupku protiv vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Pročitana je optužnica protiv Lukića, Tužilaštvo je predložilo iste dokaze i svjedoke kao u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Lukićev branilac Miljkan Pucar rekao je da optužnica nema utemeljenje u zakonu i zatražio od Tužilaštva da dostavi dokument koji dokazuje da je Kristijan Šmit visoki predstavnik. 

– Tužilaštvo ima obavezu da dokaže da Šmit ima odluku Savjeta bezbjednosti, da nam pokaže koja je to rezolucija kojom je potvrđeno njegovo imenovanje. Takođe smo tražili da nam se iz Dejtonskog mirovnog sporazuma pokaže na osnovu čega je i kako imenovan PIK, ko je od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma dao ovlaštenja PIK-u i da se kaže gdje u Ustavu BiH stoji da neko, osim Parlamenta BiH, može da donosi zakone – rekao je Pucar.

On je pojasnio da bi Lukić, da nije potpisao ukaze krivično odgovarao, dodajući da je, prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, kazna za to 12 godina, a za ovo navodno djelo za koje ga pred Sudom BiH terete pet godina.

Naredno ročište biće održano 6. marta, kaada je zakazano ročište Dodiku. 

Oba ročišta biće održana u istoj sudnici, u isto vrijeme, a sudija Sena Uzunović rekla je da nije neuobičajeno da ročišta u odvojenim predmetima sa istim sadržajem budu isti dan.

Lukićeva odbrana još nije dobila odgovor na zahtjev o spajanju postupaka. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakMilorad Dodik: Nisam otišao u Sarajevo zbog procjena o bezbjednosnim rizicima (VIDEO)
Naredni članakMinić: Nemoguće da na ovim postulatima počiva Sud BiH (VIDEO)