Republika Srpska održala je finansijsku stabilnost i čini sve da je dodatno ojača, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon održanog sastanka predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima javnih preduzeća, predstavnicima institucija i ustanova Srpske na kojem su predstavljene mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.

Dodik je rekao da su dogovorili da u naredna dva mjeseca obiđu sve opštine, kako bi podstakli različite projekte.

– Treba napraviti koordinaciju kako bi to sve bilo urađeno na dobar način. Za Srpsku je važno da održava svoju finansijsku stabilnost. Јedan od načina da ojačamo jesu i investicije  i pripremamo se za otvaranje nekoliko novih fabrika uskoro – rekao je Dodik.

Dodik ističe da je pored razgovora o Saudijskom fondu, bilo priče i o drugim fondovima.

Višković je naglasio da su na današnjem sastanku predstavljene mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj, koji je već učestvovao u prošloj godini u dva projekta u Srpskoj za koja su izdvojena 32 miliona dolara za izgradnju studentskog doma u Foči i budućeg naučno tehnološkog parka u Banjaluci.

Višković je pozivao lokalne zajednice da kandiduju razvojne projekte kod Saudijskog fonda za razvoj, koji nudi izuzetno povoljna kreditna i donatorska sredstva.

Premijer Višković precirao je da radi o sredstvima pod izuzetno povoljnim uslovima, sa grejs periodom od pet godina i kamatnom stopom od 1,5 odsto, što je izuzetno povoljna ponuda, s obzirom na trenutne tržišne uslove.

– Saudijski fond spreman je da daje i donatorska sredstva i kreditne linije. Na finansijskom tržištu bilo gdje u Evropi i svijetu nema tako prihvatljivih uslova za kredite. Važno je što Saudijski fond nema limit za izdvajanje kredita – rekao je Višković. 

Sastanku je prisustvovalo više od 200 učesnika.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakSastanak Viškovića sa više od 200 učesnika o projektima sa Saudijskim fondom; Prisustvuje i Dodik (FOTO)
Naredni članakStevandić: Srpska zahvalna za podršku i pomoć Grčke