Na zahtjev pedijatara iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke, iskazana je potreba da se u porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori.

Sredstva za njihovu nabavku obezbijeđena su kroz akciju S ljubavlju hrabrim srcima, a mobilni inkubatori danas će biti uručeni porodilištima u Srpskoj.

– U Srpskoj su nabavljena 74 aparata, od toga 19 inkubatora, 10 transportana, dva sa respiratorom, navela je predsjednica Udruženja pedijatara Republike Srpske Јelica Predojević Samardžić, pedijatar-hematolog i Šef odjeljenja za dječiju hematoonkologiju Klinike za dječije bolesti Banjaluka.

Ona je gostujući u našem Јutarnjem programu navela da je i Vlada Srbije donirala jedan inkubator te da će sva porodilišta u Srpskoj dobiti transportni inkubator.

– Opremanje rodilišta u Republici Srpskoj savremenim transportnim inkubatorima i edukacija zdravstvenog osoblja za inicijalno zbrinjavanje, stabilizaciju, te transport vitalno ugroženog novorođenčeta doprinosi boljem preživljavanju kritično ugrožene novorođenčadi – navela je Predojević Samardžić.

Poručila je da je značaj inkubatora za transport novorođenčadi ogroman, jer omogućava da beba bezbjedno stigne do ustanove, gdje se nastavlja liječenje.

I za potrebe Helikopterskog servisa nabavljen je transportni inkubator.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPanel-diskusija “Suđenje Republici Srpskoj”
Naredni članakNastavlja se suđenje u predmetu “Dudaković i drugi”