U Sudu BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje u predmetu “Atif Dudaković i drugi” za zločine koje su počinili nad srpskim borcima i civilima u Krajini u ljeto 1995. godine kao pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Prethodno ročište, koje je trebalo da se održi 16 oktobra, otkazano je jer je jedan od optuženih bio na bolničkom liječenju.

Na suđenju za zločine u više krajiških opština u predmetu “Atif Dudaković i drugi” svjedoci su na ranijim ročištima govorili o članovima svojih porodica koji su u ljeto 1995. godine bili na području Bosanskog Petrovca i naveli da su im posmrtni ostaci pronađeni nakon rata na područjima kojima je prolazio Peti korpus takozvane Armije BiH, a neki još nisu pronađeni.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Suđenje bi danas trebalo da se nastavi u 13.00 časova, objavljeno je na stranici Suda BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakPredojević Samardžić: Transportni inkubator značajan za život beba
Naredni članakVrhovac: Cilj da Srpska bude još kvalitetnije mjesto za život