Republičko javno tužilaštvo predložilo je Okružnom sudu u Banjaluci da odredi pritvor inspektorima Poreske uprave Republike Srpske Igoru Grahovcu zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina uticajem, te Dragoslavu Tubiću i Snežani Dragičević Mitrović zbog sumnje da su primili mito.

Grahovac se sumnjiči da je od 7. novembra do 6. decembra, kao ovlašteno službeno lice Poreske uprave, posredovao da poreski inspektori Tubić i Mitrovićeva samostalnom preduzetniku iz Banjaluke ne obračunaju puni iznos posebnog poreza na uvećanje imovine.

Iz Republičkog javnog tužilaštva navode da su osumnjičeni to morali uraditi u skladu sa Zakonom o utvrđivanju imovine i posebnom porezu na imovinu.

Grahovac se sumnjiči i da je posredovao da poreski inspektori ne sačine zapisnik o izvršenom inspekcijskom pregledu i izdali prekršajni nalog, a što su morali izvršiti u skladu sa Zakonom o poreskom postupku Republike Srpske.

Tubiću i Mitrovićevoj stavlja se na teret da su počinili krivično djelo primanje mita, tako što su od 7. novembra do 6. decembra, kao ovlaštena službena lica, lično ili preko Grahovca, zahtijevali novac od oštećene i njenog supruga kako im ne bi obračunali poseban porez na uvećanje imovine u punom iznosu.

Osim toga, zahtijevali su novac i kako ne bi sačinili zapisnik o izvršenom inspekcijskom pregledu i izdali prekršajni nalog, iako su u postupku poreske kontrole utvrdili da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje poreski obveznik ima na raspolaganju.

Oni su 6. decembra od supruga oštećene, nakon završenog sastanka u kafe baru u Banjaluci primili zahtjevani iznos od 5.000 KM.

Republički javni tužilac je zatražio pritvor za sve osumnjičene zbog opasnosti od bjekstva, te da bi mogli da unište, sakriju, izmijene ili falsifikuju dokaze važne za krivični postupak i ometaju krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Pritvor je za Tubića i Mitrovićevu predložen zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo.

Poreski inspektori uhapšeni su u srijedu, 6. decembra, na području Banjaluke u akciji kodnog naziva “Afrodita”, tokom koje su izvršeni pretresi na nekoliko lokacija u gradu.

Akciju “Afrodita” realizovali su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOve godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto
Naredni članakEgić: Kontinuirano stambeno zbrinjavanje u skladu sa konačnim listama i budžetom