Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dostavilo je republičkom Pravobranilaštvu izjašnjenje da je protiv presude bijeljinskog Osnovnog suda u vezi sa nazivom jezika bošnjačkog naroda potrebno izjaviti žalbu iz svih zakonskih razloga, što će biti učinjeno, rečeno je u resornom Ministarstvu.

Prethodno je Pravobranilaštvo zatražilo izjašnjenje od Ministarstva o presudi Osnovnog suda u Bijeljini od 12. januara protiv Republike Srpske, Vlade Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture i Osnovne škole “Meša Selimović” u Јanji kod Bijeljine radi utvrđivanja povrede prava na jednako postupanje i uklanjanja diskriminacije.

Direktor ove škole Davor Radojević izjavio je ranije da je nepravosnažnom sudskom odlukom naziv maternjeg jezika koji djeca izučavaju promijenjen u “bosanski”, umjesto jezik bošnjačkog naroda, kako je sada praksa.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić rekla je ranije Srni da će Ministarstvo, posredstvom Pravobranilaštva Srpske, uložiti žalbu na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bijeljini od 12. januara u vezi sa jezikom bošnjačkog naroda.

Iz resornog ministarstva su pojasnili da, kada je u pitanju upotreba jezika i pisma u osnovnim školama u Republici Srpskoj, Ministarstvo postupa u skladu sa Ustavom Srpske i zakonima kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje nijednom narodu pravo na upotrebu jezika i pisma.

– Ustavom Republike Srpske propisano je da su službeni jezici Republike Srpske jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, te da su službena pisma ćirilica i latinica – naveli su u Ministarstvu.

Iz Ministarstva su napomenuli da se učenicima bošnjačke nacionalnosti upisuje u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu sa odredbama Ustava Republike Srpske kao jezik bošnjačkog naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU svim školama redovno snabdijevanje toplotnom energijom
Naredni članakTesla namjerava praviti nova jeftinija električna vozila sredinom 2025. godine