Zakon o ispitivanju porekla imovine nesumnjivo će biti jedan od aduta vlasti i opozicije u borbi za naklonost birača u izbornoj godini.  Ideju o potrebi donošenja takvog zakona u Republici Srpskoj pre šest godina plasirao je SDS, ali tada nije dobio podršku vlasti.

Sada takva najava dolazi od vladajućeg bloka, nakon što je ministar pravde Anton Kasipović pre dva dana u Narodnoj skupštini RS rekao da postoji potreba za donošenje takvog zakona i da njegov resor očekuje podršku narodnih poslanika.

– Mislim da se možemo dogovoriti o tome u kom trenutku doneti takav zakon i način na koji bismo ga mogli koncipirati – rekao je Kasipović.

Međutim, u opoziciji su ovakvu najavu vlasti doživeli kao klasičan predizborni trik i pokušaj prikupljanja političkih poena u izbornoj godini.

– Mada je nasušna potrebna za ovim zakonom, mislim da će oni to u formi nacrta uputiti u proceduru i onda to razvlačiti čitave godine. Kada je SDS predlagao taj takon, oni su ga podržali u nacrtu, a onda ga oborili u predlogu, tako da sumnjam da će i sada otići do kraja u toj priči. Reč je o klasičnoj predizbornoj temi. Jedino kada usvojimo zakon jednoglasno u NS RS, kao što smo usvojili nacrt, onda će nas moći demantovati da nismo u pravu kada tvrdimo da je ovo njihova predizborna igra – kaže poslanik SDS u NS RS Nedeljko Glamočak.

Slično tvrdi i poslanik NDP Zdravko Krsmanović koji naglašava kako u ovom momentu „ne postoje ni teoretske šanse da bi vladajuća struktura prihvatila takav zakon, jer on zadire u ono što oni promovišu kao svoju politiku, a to je institucionalna legalizacija korupcije“.

– Ovo je čisti predizborni trik i pokušaj zamene teza da politiku opozicije predstavite kao svoju. To je tipičan spin – kaže Krsmanović.

U ovim ocenama se pridružuju i u PDP, navodeći kako svu neozbiljnost vlasti za donošenje zakona o ispitivanju porekla imovine dokazuje činjenica da se o njemu priča sedam meseci pre izbora.

– To je ozbiljan zakon za koji treba veliki vremenski period za pripremu. Narednih meseci ćemo biti svedoci hoće li vladajuća koalicija predložiti po hitnom postupku to zakonsko rešenje. Bez obzira na to što to ne bi bilo u skladu sa Poslovnikom o radu NS RS, mi bismo to prihvatili, jer je takvo zakonsko rešenje potrebno RS – ističe poslanik PDP u NS RS Dragan Galić.

Istovremeno, iz vladajućeg SNSD odbacuju optužbe opozicije da je predlaganje zakona o ispitivanju porekla imovine predizborni trik, ujedno im poručujući da upravo opozicija već godinama gradi svoju političku priču na tom zakonu.

– Neophodno je doneti takav zakon, ali ne smatram da je hitan, jer on sigurno neće doneti rezultate, kao što nisu ni prethodni zakoni za borbu protiv kriminala i korupcije. I današnja zakonska regulativa omogućava mnogo toga, ali je jako malo urađeno po tom pitanju. Znači, nije to ključni zakon koji će sigurno u jednom momentu rešiti sve probleme. Naravno, treba ga doneti, ali treba i stvoriti uslove za njegovu primenu – kaže poslanik SNSD u NS RS Srđan Milović.

Potreban konsenzus

Poslanik Socijalističke partije u NS RS Nedeljko Milaković kaže da podržava donošenje zakona o ispitivanju porekla imovine, ujedno odbacujući pojedine optužbe da se ta priča pokušava iskoristiti za predizbornu kampanju.

– Nama je maltene svaka druga godina izborna. Mi nikada nismo bili protiv da taj zakon ide u proceduru i da se donese. Stvar je možda samo u detaljima zašto nije podržan kada je bio ranije u proceduri. Sve što je na dobrobit građana RS mi smo za, kao i da se konačno stavi tačka na priču o tom zakonu. Smatramo i da treba da postoji konsenzus pozicije i opozicije o tom pitanju – rekao je Milaković.

(Blic)

Prethodni članakUkrali Porše vrijedan 160.000 KM
Naredni članakPriča sa radarima velika prevara!