Kvalitetna sekundarna i tercijalna zdravstvena zaštita nije moguća bez kvalitetne porodične medicine – poručeno je na otvaranju dvodnevne Konferencije dekana medicinskih fakuklteta čitave regije, od Slovenije do Makedonije.

S obzirom na značaj ove grane medicine, podršku su pružile i Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF. Biće potpisana i “Banjalučka deklaracija” kojom će biti formalizovana i intenzivirana saradnja svih fakulteta.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je Konferencija organizovana s ciljem da se skrene pažnja i ukaže na izazove u ovoj oblasti porodične medicine.

Naveo je da ne postoji kvalitetna sekundarna ili tercijarna zdravstvena zaštita bez kvalitetne porodične medicine.

Dekan Medicinskog fakulteta u Ljubljani Igor Švab rekao je da u Sloveniji ima oko 1.000 timova ljekara porodične medicine, te da postoji potreba i za dodatnim ljekarima, ali i interes za ovu oblast.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir istakao je da je porodična medicina temelj zdravstvenog sistema svake države i stub razvoja zdravstva, jer bez kvalitetnog temelja nema dobre sekundarne, ni tercijarne zdravstvene zaštite.

– Republika Srpska i naši medicinski fakulteti su na vrijeme prepoznali taj značaj i preduzeli korake na razvoju katedre i predmeta za ovu oblast, tako da smo postali lideri u ovoj oblasti u regionu – rekao je Budimir.

Foto: twitter.com/mnrvoid_rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Za Srpsku važno da na putu prema EU ne žrtvuje svoj identitet i tradiciju
Naredni članakDOBOJ: Ljubitelji gramofonskih ploča okupili se u Kulturnom skloništu (FOTO/VIDEO)