Poreska uprava Republike Srpske je u prvih deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila 2,960 milijardi KM, što je za za 395,3 miliona KM ili 15 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine.

– U tom periodu, zabilježen je rast naplate po osnovu svih kategorija javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske, pa je tako naplata doprinosa veća za 15 odsto, direktnih poreza za 17 odsto, a ostalih javnih prihoda za 13 procenata – naveo je Goran Maričić direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Navodi da su doprinosi za deset mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,853 milijardi KM, što je za 245,5 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO i Zavod za zapošljavanje veća za po 16 procenata, za Fond dječje zaštite naplata je veća za 15 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 14 odsto.

– Direktni porezi su u periodu januar-oktobar ove godine naplaćeni u iznosu od 649 miliona KM, što je za 95,8 miliona KM više nego u prvih deset mjeseci prošle godine. Najveća naplata kod direktnih poreza zabilježena je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 320,8 miliona KM, što je za 25,2 miliona KM više nego u istom periodu 2022. godine – istakao je on.

Istovremeno, dodaje Maričić, naplata poreza na dohodak iznosila je 281,6 miliona KM, što je za 63,2 miliona KM ili 29 odsto više u odnosu na period januar-oktobar 2022. godine. Takođe, zabilježen je i rast naplate prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu od 30,3 miliona maraka ili 30 odsto više nego u uporednom periodu.

– Ostali javni prihodi, čija je naplata u nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske, prikupljeni su u prvih deset mjeseci ove godine u iznosu od 458,6 miliona KM, što je za 53,9 miliona KM ili 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine – kaže Maričić.

Navodi da je najveći rast naplate u ovoj kategoriji javnih prihoda ostvaren po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, i to za 26,9 miliona KM ili 36 odsto više, te prihoda po osnovu koncesionih naknada gdje je naplata veća za 18,1 miliona KM ili 53 procenta više u odnosu na prvih deset mjeseci prošle godine.

– U ovoj kategoriji javnih prihoda, rast naplate zabilježen je i po osnovu taksi i naknada za tri procenta, te po osnovu kazni za sedam procenata u odnosu na isti period prethodne godine. Što se tiče naplate samo za mjesec oktobar tekuće godine, ukupno je prikupljeno 283,8 miliona KM, što je za 41,2 miliona KM ili 1 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine – zaključio je Maričić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakĆeranić: Ramo Isak da bolje prouči zakonske propise prije nastupanja u javnosti
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 05.11.2023. godine