BANJALUKA – Poreska uprava RS ove godine na javne nabavke planira da potroši 5,8 miliona KM. Poreznici ne odustaju od informatizacije pa će najviše novca, oko 4,7 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, „otići“ upravo za IT sektor.

Prošle godine u junu ova institucija, na period od dvije godine, potpisala je ugovor o realizaciji projektnih usluga integrisanog informacionog sistema, pa već sada na naplatu dolazi prva rata od oko 4,3 miliona KM (oko 3,6 miliona KM bez PDV-a).

Poreska uprava RS iznajmljuje kopir aparate i štampače, a okvirni sporazum iz 2016, vrijedan oko 562.000 KM, ove godine donosi ratu 187.434 KM.

Na IT usluge i robe biće potrošeno oko 423.000 KM sa uračunatim PDV-om, a ovim novcem, između ostalog, biće plaćeno korišćenje interneta (oko 40.000 KM), održavanje servera (oko 35.000 KM), softverske licence ( oko 96.000 KM), Microsoft licence (oko 129.000 KM), antivirusi (oko 30.400 KM) i licence za virtuelizaciju (oko 58.000 KM).

Za predstavljanje rezultata PU RS, ali i pozive na plaćanje poreza, prema planu javnih nabavki, PU RS medijima će dati oko 58.000 KM, dok će je organizovanje seminara za predstavnike medija koštati oko 7.000 KM.

Za hotelski smještaj poreznika biće izdvojeno oko 70.000 KM.

Poreska uprava RS ove godine namjerava da raspiše i tender za kupovinu namještenog poslovnog prostora u Prijedoru i spremna je da plati 2,3 miliona KM sa uračunatim PDV-om, ali te obaveze neće dospjeti ove godine.

Nešto više od milion KM biće finansirano iz budžeta, dok će 4,8 miliona KM biti izdvojeno sa računa prinudne naplate.

IT sistem građane će koštati 17,4 miliona KM

PU RS za integrisani informacioni sistem dosad je isplatila 10,1 milion KM, a prema ugovorenim obavezama i po okončanju ovog posla, beogradskom i banjalučkom „Prointeru“ i „Siriusu 2010“ dužna je da isplati još 6,6 miliona KM. Ako se tome doda i 730.879 KM koliko su bili teški prošlogodišnji IT tenderi, računica je jasna – savremeni IT sistem građane RS koštaće 17,4 miliona KM.

Slikovni rezultat za IT technology porezniciPriča o SAP integrisanom informacionom sistemu traje još od 2012. godine kada je potpisan ugovor sa grupom ponuđača koju su činili „Program“ iz Beograda i „Sirius 2010“ iz Banjaluke za nabavku neophodnih licenci. Sve je koštalo oko 5,7 miliona KM.

Međutim, iste godine za implementaciju softverskih licenci potpisan je i ugovor sa firmom „S&T Serbia“ iz Beograda vrijedan oko 5,5 miliona KM. Po tom ugovoru, a po završenim poslovima, ovoj firmi isplaćeno je oko 2,7 miliona KM. Kako „S&T Serbia“ nije ispunio sve obaveze, a i ugovor je istekao 17. septembra prošle godine, PU RS je pokrenula spor protiv ove firme.

„U 2017. godini potpisan je ugovor za nastavak implementacije integrisanog sistema sa konzorcijumom firmi kojeg čine ‘Sirius 2010’ Banjaluka, ‘Prointer ITSS’, ‘Prointer ITSS’ Beograd, koji je, pored neimplementiranih funkcionalnosti iz prethodnog ugovora obuhvatio i nove funkcionalnosti. To podrazumijeva implementaciju jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa i fiskalnog registra nepokretnosti, što je uticalo na rast prvobitne cijene projekta. Taj ugovor je ugovor je potpisan na ukupan iznos od 7,1 milion KM bez PDV-a, od čega je dosad realizovano 1,5 miliona KM bez PDV-a“, naveli su prošle godine u PU RS.

CAPITAL: Žana Gauk

Prethodni članakGdje je ugovor o prodaji Boske?!
Naredni članakVozači, oprez – magla na putevima