Evropska komisija je podržala otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, na iznenađenje mnogih, uz Moldaviju i Ukrajinu, piše “Politiko” pozivajući se na evropske zvaničnike.

List navodi da glasine o “zelenom svjetlu” za BiH nisu dobro prošle među nekim diplomatama EU, koji su ljutito ukazivali na navodno nazadovanje BiH u pogledu vladavine prava.

– Dodijelili smo BiH status kandidata pod pretpostavkom da će to podstaći reforme, a od tada smo vidjeli samo pogoršanje vladavine prava i političke situacije. Kako sada možemo da odlučimo da otvorimo pregovore sa njima i da i dalje očekujemo da druge zemlje kandidati marljivo sprovode svoje reforme? – upitao je diplomata EU.

“Politiko” podsjeća da bi Evropska komisija za nešto više od 24 sata trebala da objavi dugo očekivani izvještaj o proširenju i da su u zemljama Zapadnog Balkana velike nade da će se EU konačno pokrenuti u smislu njihovih kandidatura za članstvo.

Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija dobile su prije više od 10 godina status kandidata, što je prvi veliki korak ka pridruživanju EU, ali su od tada “zaglavljene” u sporim pregovorima o članstvu.

Brisel pojačava svoj angažman sa balkanskim zemljama uoči samita lidera EU, koji imaju posljednju riječ o tome da li nastaviti proširenje kako to predlaže Evropska komisija.

Visoki diplomata EU Žozep Borel pozvao je svoje kolege iz regiona da razgovaraju o spoljnoj politici u Briselu 13. novembra, potvrdilo je troje diplomata.

“Politiko” piše da se spekuliše da će se balkanski lideri sastati sa kolegama iz EU na specijalnom samitu u Briselu 13. decembra, dan prije Samita Evropskog savjeta.

List navodi da su oči uprte u Beograd, odnosno Srbiju, najveću i najmoćniju zemlju u regionu, koja se bori za ulazak u EU još od Samita u Solunu 2003, ali posljednjih godina njen evropski put je zastao zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOstojić: Istrajaćemo u borbi za prava Republike Srpske
Naredni članakĐokić: Na 130 lokaliteta eksploatacije mineralnih sirovina i istraživanja