BANJALUKA – Policija RS uveliko se priprema za posjetu tridesetočlane delegacije Rusije, koja stiže u utorak u Banjaluku.

Gostovanju te delegacije, u kojoj će biti i Valentina Matvijenko, predsjednica Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, poznata i kao Putinova čelična dama, posvećena je velika doza opreza.

To će, kako kaže naš izvor, uz ostalo, predviđati i obustavu saobraćaja u pojedinim banjalučkim ulicama, a u nekim od kafića neće biti dozvoljeno točenje alkohola.

“Uz ostalo, u planu je i zabrana prevoza eksplozivnih materija, te još neke uobičajene mjere za ovakve situacije”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”.

Takođe, trebalo bi da bude i zabranjena upotreba dronova, a građanima koji žive ili rade u ulicama kojima će naići visoka delegacija savjetuje se da drže spuštene roletne, te da se ne kreću s predmetima koji bi mogli biti sumnjivi poput ruksaka i torbi.  Svakako, podrazumijeva se da će tog dana na banjalučkim ulicama biti veći broj policajaca.

Sagovornica “Nezavisnih”, koja živi u gradskom jezgru, rekla nam je da ju je prije par dana posjetila policija i dala joj nekoliko savjeta.

“Rečeno nam je da ne izlazimo u dvorište niti na prozore i balkone u periodu kad bude dolazila delegacija iz Rusije”, kaže ona.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine (NS) RS, rekao je da ruska delegacija nije imala posebnih zahtjeva kada je u pitanju bezbjednost, te dodao da se obavljaju uobičajene bezbjednosne provjere i pregled prostora gdje će boraviti.

Inače, Kolegijum NS RS jednoglasno je u petak utvrdio da će svečana sjednica NS RS biti održana u utorak, s početkom u 13.50, kada će se narodnim poslanicima i gostima obratiti Valentina Matvijenko.

Čubrilović je informisao članove Kolegijuma da su na svečanu sjednicu pozvani kao gosti svi poslanici iz RS u oba doma parlamenta BiH, lideri parlamentarnih političkih partija koje imaju sjedište u RS i druge visoke zvanice. On podsjeća da iza Valentine Matvijenko stoji uspješna politička karijera.

“Ne treba ni da govorim kolika nam je čast što će nam se obratiti. Jednoglasno smo na kolegijumu NS RS usvojili da prihvatimo ovog visokog gosta”, kazao je Čubrilović, dodajući da će se ona, dan prije dolaska u RS, obratiti delegatima u Domu naroda PS BiH.

Prema protokolu posjete, Matvijenko sa saradnicima, prije početka svečane sjednice, u 13.15 razgovaraće sa rukovodstvom Narodne skupštine RS.

Ona je na funkciji predsjednice Savjeta Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije od septembra 2011. godine.

Prije ove funkcije obavljala je dužnost gubernatora Sankt Peterburga, ali i funkciju zamjenika predsjednika Vlade Rusije. Stalni je član Savjeta bezbjednosti Rusije. U javnosti je poznata kao žena od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, pa je zovu i Putinova čelična dama.

(Nezavisne)

Prethodni članakBanka Srpske prodaje zgradu
Naredni članakSve manje studenata u Srpskoj