Prilikom kupovine automobila većina kupaca u obzir uzima važne detalje poput pouzdanosti, sigurnosti, dizajna ili snage motora.

Međutim, postoje i kupci koji razmišljaju o vrijednosti koju će automobil imati nakon nekoliko godina u slučaju prodaje, i o tome koliko će novca dobiti za polovnjak kako bi povratili dio ulaganja, prenosi Autoklub.

Nije tajna da novim automobilima pada vrijednost nakon što izađu iz prodajnog salona, a prema studiji iSeeCars, očiglednoo je da se radi o ogromnim iznosima.

Na vrhu neslavne liste u SAD je Mercedes EQS koji gubi nevjerovatnih 48,7 odsto svoje prosječne cijene nakon samo godinu dana. Radi se o iznosu, odnosno gubitku od 65.143 dolara.

To nije jedino električno vozilo na popisu automobila koji najbrže gube vrijednost.

Pet od deset vozila u studiji su električna vozila, uključujući Nissan Leaf na drugom mjestu. Japanski EV u prosjeku gubi samo 15.786 dolara, ali uz znatno nižu početnu cijenu, tako govorimo o padu od 45 odsto.

Jaguar je specifičan po tome što je njegov F-Pace model pokretan motorom s unutrašnjim sagorijevanjem koje gubi najveću vrijednost.

Alfa Romeo Giulia bilježi pad od 33,4 %, a slijede Kia EV6 sa 33,3 %, Hyundai Ioniq 5 sa 32.9%, Volkswagen ID.4 -32.9%, Alfa Romeo Stelvio sa 32.3%, Nissan Murano sa 32.0%, Mercedes-Benz S-klasa sa 31.5%, piše Motor1.

S druge strane, automobil kojem najmanje pada vrijednost je Kia Rio koji u prosjeku gubi samo 21 dolar nakon godinu dana korištenja. To je pad od samo 0,1 posto, što znači da malo korišten Rio i dalje postiže gotovo punu cijenu novog.

Dobra vijest za Mercedes je G-klasa, koja je iza Kije Rio na listi modela s najmanjim padom vrijednosti od 2,3 posto.

Foto: mbusa.com

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDOBOJ: Otvorena izložba “Ćopićevo ronjenje ispod sjenki” (FOTO)
Naredni članakSkoro tri milijarde ljudi u svijetu ne koristi internet