U Narodnoj biblioteci u Doboju je otvorena izložba “Ćopićevo ronjenje ispod sjenki” povodom 40 godina od tragične smrti srpskog književnika Branka Ćopića, jednog od najčitanijih srpskih pisaca.

Knjigama, časopisima i novinskim isječcima, na 20 panoa i 12 vitrina, prikazan je Ćopićev život i rad, a izložena su i neka od njegovih prvih izdanja koja su u vlasništvu dobojske biblioteke.

Izložbu je priredila bibliotekar Anica Narić, koja je u opusu Ćopićevih tekstova izdvojila i ona satirična, poput “Jeretička priča” iz 1950, koji je uticao na njegov dalji društveni status.

“Na Trećem kongresu Antifašističkog foruma žena, Tito je javno prozvao Branka Ćopića zbog te priče i tvrdio da je ona udar na cijelo jugoslovensko društvo”, izjavila je Narićeva.

Ona je podsjetila da je Doboj jedan od rijetkih gradova u kojem je u decembru 1985. godine odigrana predstava “Odumiranje međeda” po istoimenoj Ćopićevoj komediji, uprkos tome što je pisac bio u javnoj nemilosti.

Direktor Narodne biblioteke Lidija Žarić istakla je da su neki od Ćopićevih tekstova i danas aktuelni.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnuti pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja. Napisao je veći broj knjiga za djecu, a za posljednju zbirku pripovjedaka “Bašta sljezove boje” dobio je NJegoševu nagradu. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakKup BiH: Remi bez golova Sloge i Zrinjskog
Naredni članakPogledajte koji automobil je šampion u gubitku vrijednosti