Vijesti

Peti šahovski turnir okupio veliki broj pripadnika treće dobi

Doboj – Dobojsko Udruženje penzionera bilo je domaćin Petog po redu šahovskog turnira za najstarije stanovnike iz ovog grada,a njih 20 učestvovalo je na ovom turniru takmičeći se po švajcarskom sistemu.

Najstariji učesnik ovogodišnjeg šahovskog turnira za penzionere bio je sedamdesetsedmogodišnji Kuzman Nikolić,koji šah igra od svoje sedme godine.Da igra šah naučio ga je,kaže,stariji brat,koga je nakon izvjesnog vremena i nadigrao.

-Šah je moja ljubav i zato hvala onima koji su organizovali ovaj turnir.Malo ima srećnih dana,ali ovo mi je jedan od najsrećnijih u ovoj godini,rekao je Nikolić,dodajući da danas često šah igra i protiv kompjutera.

Skoro šest decenija šah igra penzioner Trivun Damjanović.Imao je 11 godina kada je naučio da povlači poteze na šahovskoj tabli.

-Od svih igara ništa sadržajnije nisam vidio od šaha.Plus je poznato da šah jača neke funkcije i da prije svega razvija drugarstvo,ispričao je Kuzmanović.

Prema riječima predsjednika dobojskog Udruženja penzionera Rajka Gligorića članovi ovog Udruženja imaju idealne uslove za igranje šaha u prostorijama Kluba penzionera,gdje je ovaj turnir i održan.Međutim,osim šaha u planu im je da organizuju i druge vrste takmičenja za pripadnike treće dobi sa područja grada.

-Mislim da je u perspektivi organizovanje jednog penzionerskog višeboja,pa čak i takmičenja u ribolovu.To je otprilike ono što meni penzioneri signaliziraju što bi moglo za ovu populaciju da se organizuje,izjavio je Gligorić.

Rad ovog Udruženja redovno pomaže i Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem.Turnir je povlačenjem prvog poteza otvorio potpredsjednik Skupštine grada Miloš Bukejlović,koji je poručio da će i u budućnosti  Uprava grada nastaviti da podržava aktivnosti starijih sugrađana.

Pored Gradske uprave pokrovitelj ovogodišnjeg šahovskog turnira za penzionere bila je i Gradska toplana Doboj.

Dva prvoplasirana takmičara stekla su pravo da učestvuju na Prvenstvu šahista Republike Srpske,koje će od 10. do 12. septembra,biti održano u Tesliću.

 

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close