KOTOR VAROŠ, 24. NOVEMBRA /SRNA/ – Pčelarstvo u Republici Srpskoj je perspektivna i profitabilna poljoprivredna grana, ali nedovoljno razvijena zbog predrasuda da se njom bavi uglavnom starije stanovništvo, rečeno je na predavanju koje je danas održano u Obodniku kod Kotor Varoša.
Profesor Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci istakao je da se to želi promijeniti masovnijim uključivanjem žena u bavljenje pčelarstvom i proizvodnju meda, navodeći da će u okviru dovogodišnjeg projekta polaznice proći teoretsku i praktičnu obuku. 

"Ove aktivnosti idu u tom pravcu. Nakon današnjeg teoretskog predavanja u maju iduće godine polaznice će proći kompletnu obuku kada je riječ o tehnologiji, proizvodnji rojeva, kvalitetnom uzimljavanju i zdravstvenoj zaštiti", naveo je Mirjanić na predavanju u okviru "Podrške stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz pčelarstvo i proizvodnju ljekovitog bilja", a u okviru Projekta FARMA dva koji realizuju Vlada Švedske i USAID u saradnji sa Centrom za ekonomski i ruralni razvoj iz Banjaluke. 

Mirjanić je naglasio da pčelari u Republici Srpskoj moraju zauzeti bolju poziciju i ukazati na značaj pčela kao važnih oprašivača u proizvodnji hrane i globalno u proizvodnji zdravih pčelinjih proizvoda. 

Navodeći da su 2016. godinu obilježili loši klimatski uslovi i prazne košnice, Mirjanić je poručio da je neophodna jasnija agrarna politika kada je riječ o podršsci resornog ministarstva, a ne da se pomoć u pčelarstvu svodi na 4,5 KM po košnici. 

Izvor: Srna

Prethodni članakBudžet rebalansom uvećan za 6 odsto
Naredni članakNASA ostaje bez novca za istraživanje klimatskih promjena