VAŠINGTON, 24. NOVEMBRA /SRNA/ – Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp ukinuće Nasi sredstva za istraživanje klimatskih promjena, jer smatra da se ona bavi "politizovanom naukom", izjavio je Trampov viši savjetnik Bob Voker.
On smatra da nema potrebe da Nasa sprovodi "politički korektan monitoring životne sredine". 

Prema mišljenju Trampovih ljudi, prioritet Nase jeste istraživanje svemira, a nauka o Zemlji prikladnija je za druge agencije, prenosi "Gardijan". 

Tramp već dugo smatra da su klimatske promjene "podvala Kine", s ciljem da naškodi američkoj industriji. 

Međutim, klimatolozi navode da fosilna goriva i sječa šuma povećavaju količinu gasova staklene bašte, što je uzrok zagrijavanja atmosfere u posljednjih nekoliko decenija. 

Klimatolozi tvrde da su se Nasine istraživačke tehnike i instrumenti pokazali kao nezamjenjivi za klimatološku zajednicu. 

Prema planu Trampove administracije, sredstva namijenjena odjeljenju Nase za nauke o Zemlji biće prebačena u odjeljenje za istraživanje svemira. 

To znači eliminaciju Nasinog istraživanja temperature, leda, oblaka i drugih klimatskih fenomena. 

Viši naučnik u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja Kevin Trenbert smatra da bi Trampova odluka mogla da vrati čovječanstvo u "mračno doba predsatelitske ere". 

Klimatolog Majkl Man, opisao je ulogu Nase u praćenju klimatskih promjena kao "jedistvenu", a Trampovu najavu kao "politički potez".

Izvor: Srna

Prethodni članakPčelarstvo nedovoljno razvijeno
Naredni članakSutra obustava saobraćaja na prelazu Orašje