Politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić izjavio je za Srnu da je američki izaslanik Gabrijel Eskobar učinio uslugu srpskoj javnosti samo što je potvrdio ono što su mnogi sumnjali da, nažalost, čelnici opozicije u Republici Srpskoj, u stvari, više slušaju ono što im dolazi iz zapadnih ambasada, nego narod i glasače, što je ogroman skandal.

– Oni apsolutno ne mogu da se operu. I sve što budu radili od sada i sve što budu stavili pod znak pitanja, što se tiče politike vladajuće partije, biće gledano u ovom kontekstu – da u stvari ne govore oni, nego Stejt department kroz njih – rekao je Pavić.

Јedna je stvar da su glasači možda protiv vladajuće partije, naveo je Pavić, ali je siguran da ogromna većina glasača opozicije nije protiv opstanka Republike Srpske, a to je upravo ono na čemu radi Eskobar.

On je ukazao da je zbog toga važno za opstanak Srpske da postoji jedinstvo političkih stranaka o ključnim pitanjima, a koje je razbijeno, jer prvi put nije prošlo glasanje vezano za vitalni interes Republike Srpske.

– To jasno govori koliki je presedan napravljen. Znači da su čelnici opoziciji u Republici Srpskoj stavili sebe, svoju lojalnost, svoje interese, svoje veze sa zapadnim predstavnicima iznad interesa Republike Srpske i naroda u Srpskoj – naveo je on.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je juče da je pozvao lidere političkih stranaka u BiH da ne podrže politiku Milorada Dodika o srpskom jedinstvu s ciljem odbrane Republike Srpske.

– Lično sam obavio seriju telefonskih razgovora sa političkim liderima u BiH, a uskoro ću i ići u posjetu tom regionu – rekao je Eskobar na saslušanju u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Eskobar se pohvalio da je zahvaljujući njegovoj molbi upućenoj određenim političkim akterima u Republici propala ideja Milorada Dodika da jedinstvenim nastupom odbrani Republiku Srpsku.

Foto: sveosrpskoj.com

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik-Čović: Konstitutivni narodi moraju imati legitimne predstavnike
Naredni članakZavršena obuka: U SAЈ-u 15 novih pripadnika (FOTO)