Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je legitimno pravo svakog naroda da izabere svoje političke predstavnike, te da je to polazna i završna tačka kretanja kroz izborni i bilo koji drugi proces.

– Želimo da afirmišemo nešto što je u suštini same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kom nivou i prava na legitiman izbor. Ne razumijem zašto se u FBiH već 20 godina jedan bazični odnos ne prihvata i ugrađuje – rekao je Dodik nakon sastanka delegacije SNSD-a i koalicionih partnera sa delegacijom HDZ-a koji je održan Istočnom Sarajevu.

Dodik smatra da se “radi o rastućem muslimansko-bošnjačkom nacionalizmu koji produkuje potrebu da se drugi stave u teži i nezahvalniji položaj – u ovom slučaju hrvatski narod”.

Dodaje da se tako samo gubi vrijeme, jer to ne donosi nikakvu dobrobit nijednom narodu.

– Čini mi se da ima mnogo besmislenog, u smislu da će neko nekog prevariti i staviti u podređen položaj. Mi danas nismo razgovarali o bilo čemu što bi bošnjački narod stavilo u podređen položaj ili degradirajuću poziciju u odnosu na druga dva naroda, te tako ne želimo tu poziciju za sebe – rekao je Dodik i dodao da je današnji sastanak bio uspješan.

Dodik je naglasio da će, ukoliko se na nivou BiH ne riješi problem vezan za kompletan sektor izbora, uključujući i CIK koji je, kako je rekao, izabran netransparentno i nelegitimno, ući u proces u kojem BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izraženih u vidu konflikta o svakom pitanju.

Delegaciju HDZ-a predvodio je lider stranke Dragan Čović koji je rekao da sa SNSD-om i koalicionim partnerima imaju zajednički stav o većini pitanja te da će intenzivni razgovori biti nastavljeni.

Čović je istakao da se BiH nalazi u preozbiljnoj krizi i da treba učiniti sve da se osigura mir, jer mir nema alternativu. Dodao je da pregovorima treba otkloniti sve prepreke za normalno funkcionisanje.

Kada je riječ o Izbornom zakonu, Čović je prenio zajednički stav da se mora osigurati osnova da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje to Ustav predviđa.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Sindikat uprave RS: U zakonske odredbe uvesti obavezne ljekarske preglede (FOTO)
Naredni članakPavić: Lojalnost zapadu opozicija stavila iznad interesa Srpske i srpskog naroda