Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izjavio je da iza namjera osnivanja navodnih pravoslavnih crkava Hrvatske, Crne Gore i na Kosovu i Metohiji, stoji želja da se duhovno naudi i identitetski ošteti srpski narod, omogući otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve i razgradi nacionalno jedinstvo Srba.

Patrijarh Porfirije je upozorio da su ove pojave sve samo ne naivne i pojavljuju se u većoj ili manjoj mjeri razvijene i organizovane u svim ovim sredinama, a objedinjuje ih činjenica da nemaju veze ni sa jednom pravoslavnom crkvom u svijetu.

– Ono što nas teši, iako ne umanjuje budnost s kojom posmatramo navedene fenomene, jeste činjenica da su takvi pokušaji postojali i u prošlosti i da su svi, od prvog do poslednje, zajedno s njihovim organizatorima i nosiocima, neslavno završili – rekao je srpski patrijarh za Politiku.

Patrijarh Porfirije je istakao da ga brine što pojedini predstavnici zapadnih država, pogotovo evropskih, prenebregavaju apsolutno mirotvoračku ulogu SPC, prije svega, na prostoru Kosova i Metohije, ali i na cijelom prostoru bivše Јugoslavije.

– Bez ikakvog osnova optužuju Crkvu da `destabilizuje situaciju i stvara napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podelila zajednice`, kako se, potpuno suprotno istini, pominje u jednoj od rezolucija Evropskog parlamenta – rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je naglasio da ga duboko obespokojava to što su zakoni na Kosovu i Metohiji u smislu zaštite prava srpskog naroda mrtvo slovo na papiru.

– Kad se na jednom prostoru, od većine relevantnih faktora samo prividno i nominalno poštuju pravne norme, a u stvari se forsira interes jedne etničke zajednice u odnosu na drugu, to čini opasan presedan i predstavlja uvod u razaranje osnovnih principa civiilzovanog društva, koje će se potom preliti i na druge krajeve sveta – rekao je patrijarh Porfirije.

On je ukazao da ga najviše brine srpska nesloga, spremnost ljudi da radi sopstvenog interesa “hladno zaborave” na Kosovo i Metohiju, srpske svetinje, kao i na ljude, pravoslavne Srbe, koji žive pod pritiskom i u getu, i ostave ih na milost i nemilost drugima.

– Brine me i to što određeni krugovi i samozvani odgovorni pojedinci, pokušavajući da to pravdaju patriotskom brigom i samo njima svojstvenim društvenim aktivizmom, radi očuvanja Kosova i Metohije, napadaju Crkvu koja je, ne samo istorijski, nego i aktuelni i nepokolebljivi branič Kosova i Metohije – rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je potrebno očuvati mir među Srbima da bi se mogao graditi sa susjedima.

Uprkos svim brigama, srpski patrijarh je istakao da ga “kuraže srpski narod, sveštenstvo i monaštvo, njihova vera i hrabrost”, kojima je istinski stalo do Kosova i Metohije, do otadžbine Srbije, do pravoslavnog srpskog naroda, i koji se za to bore vjerom i molitvom, trpljenjem i hrabrošću, jedinim svakog poštovanja vrijednim “na strašnom mestu postojanjem”.

On je naglasio i da SPC insistira na tome da odbija da se aktivno uključi u političku borbu i krene da zastupa partijske i političke interese jednog dijela protiv drugog dijela svog naroda, te da će nastaviti da gradi mir.

– Crkva tu svoju službu jedinstva, prevazilaženja podela, pozivanja na ljubav i razumevanje, sveštenosluženje jevanđelja mira u svetu koji u zlu leži, vrši i vršiće bez obzira na sve optužbe, osude, nerazumevanje i napade koje zbog toga trpi- poručio je patrijarh Porfirije.

 Foto: instagram.com/patrijarh_porfirije

Izvor: RTRS

Prethodni članakKuzmanović: Srpska je trajna kategorija
Naredni članakĆorić: Veliki neiskorišteni potencijali Srpske