Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović istakao je da 9. januar – Dan Republike odražava želje i osjećanja svih građana da Republika živi, cvjeta i razvija se kao trajna državotvorna kategorija.

Kuzmanović je naglasio da je Republika Srpska nastala u miru i simbol je slobode, demokratije, želje i zaštite srpskog naroda.

– Dakle, srećan je narod koji ima državu, a Srpska je konstituisana voljom naroda, a ne nametanjem od bilo koga. Ona nije tiranin već je zaštita i čuvanje identiteta Srba na ovim prostorima. Takvu je želimo i stvaramo. Ona nikog ne dira već samo brani sebe i štiti se –  rekao je Srni Kuzmanović, koji je i nekadašnji predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da je osporavanje Republike Srpske neostvarivo.

– Mi se držimo devize – svoje ne damo, tuđe nećemo. Slavićemo Dan Republike sa što većim i većim žarom, a neka i drugi slave svoje praznike, srećno im bilo – poručio je Kuzmanović povodom predstojećeg obilježavanja Dana Republike Srpske.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 32 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim – Republika Srpska.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakTegeltija: Nelogično da nije utrošeno 245 miliona KM od putarine
Naredni članakPatrijarh Porfirije: Iza namjera osnivanja navodnih pravoslavnih crkava u regionu je razgradnja jedinstva Srba