ISTOČNO SARAJEVO – U Republici Srpskoj zabilježen je pad nivoa vodotoka svih rijeka, osim Save, koja duž cijelog toka uz Srpsku bilježi rast od nekoliko centimetara u odnosu na pethodni dan, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U naseljima Kobaš, Gaj i Bajinci u opštini Srbac zaplavljeno je nekoliko kuća, a u Gradišci se Sava izlila na nebranjena poljoprivredna zemljišta.

Zbog izlivanja Save kod mjesta Gašnica obustavljen je saobraćaj za putnička vozila na putu Kozarska Dubica-Gradiška.

U Kozarskoj Dubici Sava se izlila na nebranjeno, nenastanjeno područje, a na obodnom kanalu Rakovica vrši se utvrđivanje nasipa, gdje je do sada nasuto 2.500 metara kubnih odgovarajućeg materijala.

U Brodu, zbog povećanog vodostaja Save, na snazi je vanredna odbrana od poplave, dok je u Šamcu Sava u porastu ispod kote vanredne odbrane od poplava.

Vode Srpske danas su uvele redovne mjere odbrane od poplava na području Bijeljine zbog vodostaja Save na Rači.

Vodostaji Sane u Prijedoru, Sane i Une u Novom Gradu i Une u Kostajnici i Kozarskoj Dubici od juče bilježe pad, tako da je Sana u Prijedoru ispod kote redovne odbrane od poplava.

Specijalizovane jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom Uprave civilne zaštite, nalaze se sa pumpama velikog kapaciteta uz rijeku Savu i na raspolaganju su lokalnim zajednicama.

(Nezavisne Novine)

Prethodni članakVlast odgovorna za loše stanje
Naredni članakPODRUČNA LIGA DOBOJ: Vukovima samo bod u Kladarima gornjim