Ukoliko ste se nekada zapitali na koji način možete da znate da li vam je telefon “probijen” i hakovan, evo nekih naznaka.

Spor rad uređaja je obično prvi znak da nešto nije u redu i da je možda došlo do toga da se neko neprimjetno “ušunjao”. Ostali “alarmi” uključuju previše brzo pražnjenje baterije, i aplikacije koje ne rade kako bi trebalo.

Pomenuti simptomi su oni koji najčešće ukazuju na to da je telefon možda hakovan, a napadi se u najvećoj mjeri izvode preko skrivene instalacije zlonamjernog softvera.

Softver tog tipa do smartfona dolazi putem interneta ili preko kablovske veze s drugim računarom. Na primjer, do ovoga može doći kada telefon u neregistrovanom servisnom centru dajete na popravku.

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon pomoću programa koji nisu zahtjevni za performanse uređaja i punjenje baterije, prenosi b92.

U početku telefon možda neće pokazivati znakove da je hakovan, a jedina indikacija biće obavještenja u aplikacijama i na društvenim mrežama.

Međutim, kasnije će telefon sam početi da daje signale o tome da je “probijen”. Počeće prekidi u njegovom radu ili će doći do nekih drugih problema.

Kako da se zaštitite? Proizvođači preporučuju da se instaliraju aplikacije preuzete isključivo iz bezbjednih izvora i izbjegavanje povezivanja s nepoznatim računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjaci savjetuju da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavca uređaja. Objasniće vam gdje možete da obavite dijagnostiku na telefonu i oslobodite se sumnji da li ste hakovani.

Foto: PhotoMIX Company/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakMicrosoft do kraja 2024. predstavlja tri nove verzije konzole Xbox
Naredni članakOva dva napitka bi nutricionisti izbacili iz vaše ishrane