Čak i ako paze šta jedu, ljudi često ne obraćaju toliko pažnje na pića koja ispijaju. Određeni napici mogu loše uticati na naše opšte zdravlje, a nutricionistkinje Liza Ričards i Trista Best izdvojile su dva napitka koji će naškoditi našim crijevima.

Voćni sokovi

Iako mnogi vjeruju da su voćni sokovi zdrav izbor, oni mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog procenta dodatog šećera i nedostatka vlakana.

“Kupovni voćni sokovi mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog procenta dodatog šećera i nedostatka vlakana”, rekla je Ričards za SheFinds, a prenosi Story.hr.

Ti sokovi su obično puni rafinisanog šećera, a to može da vas dovede do povećanog nivoa šećera u krvi, i može da doprinese insulinskoj rezistenciji.

Ako mislite da će vam prirodno cijeđeni sokovi biti bolja opcija, u pravu ste, ali ni oni nisu savršen izbor. Ričards navodi da se većina prirodnih vlakana nalazi u cijelom voću, a to je bitno za usporavanje apsorpcije šećera i podsticanje osjećaja sitosti.

“Bez vlakana tijelo brzo svari sok, što dovodi do povećane gladi i unosa kalorija”, ističe ona.

Energetski napici

Energetska pića pomoći će vam da kratkotrajno podignete nivo energije, ali mogu da štete vašem zdravlju, posebno zdravlju crijeva.

“Energetska pića mogu biti štetna za zdravlje crijeva zbog visokog procenta kofeina i šećera, kao i prisutnosti vještačkih zaslađivača i aditiva”, tvrdi Trista Best.

Pretjerani unos kofeina može izazvati probleme s probavom poput gastritisa i refluksa kiseline, a visok nivo šećera u energetskim pićima podstiče rast štetnih bakterija u crijevima, narušavajući ravnotežu mikrobioma.

“Vještački zaslađivači, poput sukraloze koji se nalaze u mnogim energetskim pićima, mogu negativno uticati na raznolikost crijevnih bakterija, potencijalno dovodeći do stanja poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i metaboličkih poremećaja”, zaključila je nutricionistkinja, prenosi “Zadovoljna“.

Foto: Unsplash

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakOvo može biti znak da ste hakovani
Naredni članakUnesite ovih 5 stvari u kuću i odmah ćete osjetiti promjenu