Ako vaša jutarnja rutina uključuje posezanje za šoljicom kafe, niste jedini, ali ispostavilo se da to nije najbolja stvar.

Za neke ljude konzumiranje kofeina čim otvorite oči ujutru je od suštinskog značaja za preživljavanje dana. To može postati navika bez koje se osjećamo potpuno izgubljeno. Međutim, ovo vam neće dati najveći energetski podsticaj.

“Kada se probudite, nivo hormona stresa kortizola je na svom vrhuncu, što je hormon koji povećava budnost i fokus, kao i reguliše vaš metabolizam i odgovor imunološkog sistema”, objasnila je doktorka Debora Li.

Povišeni nivoi kortizola mogu uticati na vaš imuni sistem, a ako su već na vrhuncu kada se probudite, ispijanje kafe čim vam se oči otvore može učiniti više štete nego koristi, a može vas čak učiniti i imunim na kofein tokom dužeg vremena.

Umjesto toga, Li preporučuje da popijete prvu šolju najranije 45 minuta nakon što ste se probudili. Ovo će osigurati da dobijete optimalno povećanje energije.

“Hormon kortizol prati ritam koji je specifičan za vaš ciklus spavanja. Oni dostižu vrhunac u roku od pola sata do četrdeset pet minuta nakon buđenja, a zatim će polako opadati tokom dana”, navodi.

Uzimajući u obzir vaš ritam, najbolje vrijeme za ispijanje prve jutarnje kafe bilo bi, najranije, 45 minuta nakon buđenja, kada vaš ritam kortizola počne da opada.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakCicović: Na sajmu turizma u Beogradu bogata ponuda Srpske
Naredni članakOva pojava može biti znak da vaše kosti postaju slabe