Doručak je poznat kao najvažniji obrok u danu, ali ponekad može uzrokovati probavne smetnje ako ne jedemo uravnoteženu ishranu. Mnogi za doručak posežu za slatkim opcijama, a neki ga čak i u potpunosti preskaču, što ne utiče dobro na organizam.

Dijetetičar Džese Feder i trener Endrju Vajt izdvojili su najčešće greške koje mnogi ljudi rade dok doručkuju, a da toga nisu ni svjesni. Ove greške mogu dovesti do nadutosti, problema s crijevima, pa čak i uzrokovati salo na stomaku. 

Konzumiranje prekomjerne količine šećera za doručak može imati štetne učinke na probavno zdravlje crijeva i upravljanje težinom. Započinjanje dana slatkim doručkom poput zaslađenih žitarica, jogurta s ukusom ili slatkim pecivima dovodi do naglog skoka nivoa šećera u krvi, ali i do naglog pada.

Dijetetičar ističe da konzumacija žitarica s visokim udjelom šećera može “uzrokovati salo na stomaku, nadutost i probleme s crijevima. Visok udio šećera može dovesti do upala i poremetiti crijevne bakterije”.

Kao primjer dobrog doručka, Vajt preporučuje zaokružen doručak koji “uključuje proteine, zdrave masti i vlakna. Razmotrite zobene pahuljice s orasima i sjemenkama ili jaja u kombinaciji s tostom od cjelovitih žitarica i avokadom.”

Proteini igraju ključnu ulogu u održavanju osjećaja sitosti. Ako ih ne jedete dovoljno, vjerovatno ćete brzo nakon doručka osjetiti glad i često jesti tokom dana. To može uzrokovati nadutost i osjećaj nelagode jer se tijelo muči s probavljanjem više obroka nego što je potrebno. 

Vajt tvrdi da “neadekvatan unos proteina za doručak ne može podstaći hormone sitosti, što dovodi do prejedanja i potencijalnog debljanja.” Preporučuje da se u doručak uključe namirnice poput grčkog jogurta, smutija s proteinskim prahom ili jaja.

Mnogi često griješe tako što ujutro na brzinu pojedu doručak i ne prožvaču pravilno hranu koju jedu. Vajt tvrdi da je žvakanje jako bitno za normalan rad probave. 

“Prebrzo jedenje može dovesti do gutanja vazduha, što pridonosi nadutosti. Takođe, može vas spriječiti da u potpunosti razgradite hranu, uzrokujući nelagodu u crijevima i smanjenu apsorpciju hranjivih tvari”, ističe trener. 

U žurbi mnogi biraju praktične izbore za doručak poput peciva, zaslađenih jogurta i granola pločica koje imaju visok sadržaj šećera. Redovno jedenje takve hrane može pridonijeti debljanju i nedostatku hranjivih opcija za doručak, prenosi “She Finds”.

Vlakna su ključna za zdravlje probavnog sistema i mogu pomoći u regulaciji težine, ali njihova prevelika konzumacija može opteretiti probavni sistem, naročito ako tijelo nije naviklo na hranu bogatu vlaknima. 

Vajt ističe da “konzumiranje velike količine vlakana ujutro, posebno iz prerađenih namirnica poput žitarica ili pločica obogaćenih vlaknima, može opteretiti vaš probavni sistem ako nije redovni dio ishrane.”

Stručnjaci preporučuju postepeno povećanje unosa vlakana i ravnomjernu raspodjelu tokom dana. Kao prirodan izvor vlakana preporučuju povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke, prenosi “Index“.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakTržište polovnjaka: 10 trikova koje koriste prevaranti
Naredni članakČovjek koji je “umro” osam puta ostavio ljekare u čudu