Doboj,25. novembar – Rekonstruisane prostorije Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Doboju,koje su bile oštećene tokom poplava 2014. godine,a u čiju je adaptaciju uloženo 1.2 miliona KM,otvorene su danas.

– To su kreditna sredstva Svjetske banke koja su instalirana preko ministarstva poljoprivrede. Projekat je bio preko ministarstva poljoprivrede.Uz nadzor Direkcije za obnovu i razvoj izvođač radova je uspio da odradi posao kvalitetno,rekao je pomoćnik ministra pravde RS Pero Dunjić,koji je prisustvovao otvaranju renoviranih prostorija dobojskog zatvora.On je rekao da nedostaje još 200.000 KM za opremanje obnovljenih prostorija,trpezarije,restorana,kuhinje i spavaonica za osuđenike.Očekuje da će ta sredstva do kraja godine biti odobrena iz Fonda solidarnosti RS.

Direktor KPZ Doboj Branko Miletić je istakao da su sa ovom obnovom upjeli ustanovu dovesti na evropski nivo.

-Uveli smo neke novine, počevši od sobe za posjete odnosno,tzv. dječijeg kutka koji do sada nije bio.Rukovodili smo se nekim humanim principima da se djeca koja dođu u posjetu svojim roditeljima ne osjećaju da kažemo čudno u prostoriji u kojoj im boravi neko od roditelja,izjavio je Miletić.Dobojski zatvor je kapaciteta za 120 osuđenika i 68 pritvorenih lica.Kapaciteti su trenutno 50 odsto popunjeni,a prema riječima Miletića,po završetku opremanja rekonstruisanih prostorija i one će biti stavljene u funkciju.Osuđenici od poplava borave na drugom spratu,gdje prema riječima nadležnih,imaju dobre uslove.

Oni koji izdržavaju kaznu u dobojskom zatvoru imaju na raspolaganju razne aktivnosti.Kako je rekao pomoćnik direktora za službu tretmana u KPZ Doboj Željko Đurković najčešći vid rekreacije koji zatvorenici biraju je sport.

-Uglavnom košarka,stoni tenis,a ima i određen dio koji vole da čitaju.Biblioteka je fonda sa oko 1.500 naslova,kazao je Đurković dodajući da su prije poplava u prostorijama zatvora u Doboju organizovali za osuđenike i predstavu,kao i muzički koncert.

Novinar: Bojana Lugonjić

Prethodni članak1. januar: Cigarete skuplje za 35 feninga
Naredni članakTEOVE ČAROLIJE Indeks 43 za istoriju Evrolige, rekord karijere i 1.003 asistencije