U BiH će od 1. januara cigarete u zavinosti od proizvođača biti skuplje i do 35 feninga. Tako će prosječna cijena kutije s prvim danom naredne godine iznositi 4,50 marke, dok bi cigarete pojedinih proizvođača mogle koštati i do 5,5 KM po kutiji.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, je rekao da proizvođači cigareta do 30. novembra Upravi moraju dostaviti nove cijene. Tek tada će biti poznato koliko će koji proizvođač povećati cijenu.
 
"U svakom slučaju, ako proizvođači i distributeri koji formiraju cijene odluče da ukupno novo poresko opterećenje prevale na krajnjeg potrošača, paklica cigareta trebala bi poskupeti za 0,35 KM. Ali, to hoće li svi oni prevaliti ukupno poresko opterećenje na krajnjeg potrošača ili će kalkulaciju novih cijena uraditi na drugačiji način, zavisi od poslovne politike svake firme, a tačne informacije o tome imaćemo za koji dan", potvrdio je Kovačević za Avaz.

Prema usvojenoj odluci koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. minimalna akciza iznosiće 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za kutiju cigareta, navedeno je iz UIO BiH.

"Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe na dan 1. januara i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara 2017. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. januara kako bi se obračunala razlika", navode iz UO UIOBiH.

Nakon usvajanja Zakona o akcizama u BiH 2009. godine bilo je predviđeno da BiH tokom nekoliko godina postepeno povećava visinu akcize na duvan i duvanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 evra za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po pakovanju, kako je i bilo utvrđeno akciznom politikom EU u trenutku usvajanja Zakona o akcizama u BiH.

"U 2017. godini minimalna akciza na pakovanje cigareta iznosit će 2,42 KM, što znači da još nismo dostigli tu minimalnu akcizu u EU. Ali, u međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 evra za 1.000 komada cigareta, što je 3,60 KM po kutiji, tako da bi BiH kako bi dostigla minimalnu akcizu u zemljama članicama EU, trebala i u narednim godinama povećavati akcize na duvan i duvanske prerađevine", pojasnio je Kovačević.

Izvor: BN

Prethodni članakZnate li porijeklo jednog od najpoznatijih ringtonova?
Naredni članakOtvorene renovirane prostorije zatvora